Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето

...
Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето
Коментари Харесай

МО: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

Няма заплаха Българската войска да остане без муниции поради даването на остарели снаряди на Украйна и обновяването на българския ресурс с нови от ВМЗ - Сопот. В това увери зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов, оповестява Българска национална телевизия.

" Освобождаването на бойни муниции и тяхното ободряване, в следствие от контракта сред Министерство на защитата и ВМЗ - Сопот е една мярка, която разрешава да се освободим от бойни муниции действен ресурс, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са най-после на своя експлоатационен запас. И в случай че не ги деблокираме и не се освободим от тях в този момент, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и в допълнение да харчим други средства за закупуването на нови такива ", сподели Запрянов.

Той посочи, че тази активност се прави в сходство с решението на Народно събрание от 9 декември предходната година, както и решението на Министерски съвет за ускорение на този развой.

Тази заран президентът Румен Радев разкритикува проектите на държавното управление за възобновяване на запасите от муниции на Българската войска и даването на старите муниции на Украйна с аргумента, че запълването на складовете с нова продукция ще отнеме години. Заместник-министърът на защитата отхвърли това и съобщи, че сходни изказвания не дават отговор на истината.

" Деблокирането се прави по строга логичност от експерти по логистика и графикът по никакъв метод не разрешава да деблокираме запасите по този начин, че бъдем освободени напълно от оперативните ресурси. 
Напротив, ние ще отблокираме запасите откакто първо получим новите ресурси, които ще бъдат създадени. Така че не е правилно, че видите ли, ние ще деблокираме всичко от складовете, а по-късно ще чакаме те да бъдат попълнени ", увери Запрянов.

Всичко това ще се прави по периоди, регламентирани в контракта сред Министерството на защитата и ВМЗ-Сопот, сподели още заместник-министърът на защитата. 

Той посочи, че ще бъдат актуализирани единствено оперативните ресурси, което няма да засегне военновременните формирования.

" Военновременните формирования - техните ресурси са налични. Ако в този момент се наложи да създадем готовност, можем да формираме тези формирования, да ги снаряжим, да ги въоръжим и те да бъдат подготвени да водят война. Оперативните ресурси, това са ресурси отвън формированията. Във формированията имаме войскови ресурси, които са на 100%. Те няма да бъдат обновявани, макар че и там някъде има неща, на които изтича периода. Ние обновяваме оперативните ресурси ", изясни зам.-министърът на защитата.

Инфо: Българска национална телевизия

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР