Няма обществен консенсус за намерението на Столична община да тегли

...
Няма обществен консенсус за намерението на Столична община да тегли
Коментари Харесай

Без обществен и политически консенсус инсталацията за изгаряне на RDF в София e обречена

Няма публичен консенсус за желанието на Столична община да тегли заем от 67 млн. евро за 19 години за построяването на цех за изгаряне на RDF на площадка на " Топлофикация " в региона на Централна гара в София. Това се видя през вчерашния ден на извършеното публично разискване на третата фаза за построяването на инсталацията, разяснява общинският консултант и съпредседател на " Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев.

Той напомни, че в Столичния общински съвет няма и политически консенсус по тематиката. На 20 юли 2017 година решението за завода и надлежно за неговото финансиране бе взето само с гласовете на общинските съветници от Българска социалистическа партия и ГЕРБ. " Политическа група 5 " гласоподава срещу и настоя да бъдат прегледани всички различни технологии и след правенето на обстоен техен екологичен и финансов разбор да се вземе решение.

" По време на публичното разискване нямаше нито един жител с положително мнение, в противен случай. Присъстващите столичани ясно и изрично показаха негативизма си към желанието на Столична община да вземе заем от 67 млн. евро за финансирането на инсталацията, което е задоволително показателно. Именно за това предлагам да бъде прегласувано решението на Столичния общински съвет, признато с гласовете на Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Няма по какъв начин освен това гражданско неодобрение решението да бъде изпълнено и този план осъществен ", съобщи инж. Славчев.

" По време на една от срещите с Европейската капиталова банка в София, на която аз участвах, беше подложен един доста ключовов въпрос. А точно, дали има политически и публичен консенсус за построяването на инсталацията за изгаряне на боклук в София. Тогава представители на Европейската банка ясно обявиха, че в случай че няма подобен консенсус това би представлявало голям риск за самия план и неговото финансиране ", добави инж. Славчев.

Според мен няма банка и финансова институция, както и самата Европейска комисия, която да финансира този план без политически и публичен консенсус ", безапелационен бе съпредседателят на ПГ5.

За реализирането на план за нужни към 160 млн. евро, като единствено 93 млн. евро ще са грант, безплатни от Европейска комисия, а осталите средства заем, който столичани ще заплащат.

" Това, което предлагам аз и моите сътрудници от " Политичческа група 5 " е неотложно да се анулира решението на СОС от 20 юли 2017 година Това е стратегически обект от огромно публично значение за идващите 30 години и за това е значимо да се преразгледа това решение и да се сложат на масата всички други възможности - софтуерни. Те да бъдат добре оценени, да има стопански и екологичен разбор, квалифициран от специалисти и експерти. Тези разбори да бъдат подложени на публично разискване, да се стигне до консенсус и на тази база СОС да реши по коя технология ще се построява третата фаза от това оборудване ", сподели Симеон Славчев.

След всяко публично разискване се изготвя отчет, който се ползва към документите по плана. А отчета от това обшествено разискване ще е негативен, което демонстрира, че няма по какъв начин да се върви напред по осъществяването на плана, напомни общинският консултант.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР