Няма нито една област в червено на картата на коронавируса

...
Няма нито една област в червено на картата на коронавируса
Коментари Харесай

Нито една област в страната не е в червено заради COVID-19

Няма нито една област в алено на картата на ковид в страната . Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинга за настоящата епидемиологична конюнктура.

Постигнахме го, с помощта на това, че ни водеше разсъдъкът, интелекта на нашите специалисти и дисциплината . С това държание скоро България ще се трансформира в образец за реализиране на резултати с рационални и поредни дейности, каквито не могат да бъдат реализирани в доста европейски страни, изясни министърът и благодари на българските жители, които са се съобразили с ограниченията, доверили се на науката и не послушали популизма, на тези, на носещите маски и останалите у дома.

Следващата признателност на министъра бе към членовете на НОЩ - по тази причина, че не са отстъпили от медицината.

Министър Костадин Ангелов даде доклад за последното денонощие и обстановката в страната: Над 14 000 инфектирани, 7 549 с PCR, 6630 с антигенни проби открити. 2004 са новите случаи, което е 14.1%, от тях 274 са в болница, междинната възраст е 55 година 74 лица са под 19 година, 8435 са настанени в лечебните заведения, с трайна наклонност за понижаване, 786 в интензивни отделения - там има задържане, само че се следи по-тежко протичане на болестта. 3937 са излекуваните, което е трайна наклонност, 100 са умряли, 15 618 досега са умряли от началото на пандемията.

В лечебните заведения обстановката: Заетост за неусложнени случаи 61%, за интензивни 65% , лекарите дейни с инфекцията са 1108, 988 на домашно лекуване, 120 в лечебни заведения, 13 в интензивни отделения.
 2002 нови случая на ковид, излекуваните са 3935
2002 нови случая на ковид, излекуваните са 3935

Отново 100 умряли за денонощие

За да удържим постигнатото обаче има две наложителни условия - да продължим темпа на имунизация, който може да доближи до 50 000 дневно през май, изясни Костадин Ангелов. Затова през днешния ден на по обяд той привиква имунизационния щаб, с цел да вземе решение какво се прави с имунизацията на " Янсен " и може ли да се отворят " зелени коридори " и да започва пета фаза, в случай че се оставят хроничните и възрастните да се извършават от джипитата имунизациите.

Трябва обаче спазването на ограниченията да продължи, да се носят маски, да се заобикалят всеобщи събития, предложи още Костадин Ангелов. Това е второто изискване.

Тази победа е нежна и се дължи на напъните на всички лекари и санитари , само че няма да забравим изгубените човешки животи, ограниченията би трябвало да се съблюдават още месец-два, до реализиране имунитет до 60% ваксинирани българи, което може да се случи най-рано в края на юни, реалистично - юли, песимистично - август, изясни той.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че страната е на 14-о място в Европейски Съюз по заболяваемост и 5-о място на Балканския полуостров , след нас са Турция, Сърбия, Северна Македония и Косово. По смъртност сме на второ място след Унгария в Е С и на трето на Балканите след Босна и Македония. Вътре в страната продължава наклонността за спад на случите - като Разград и Видин са под 300 на 100 000 души, Варна, Русе, София, Перник, Добрич, Софийска област са с най-висока заболяваемост.
 Д-р Аспарух Илиев: Няма данни за смесването на векторни и РНК ваксини
Д-р Аспарух Илиев: Няма данни за смесването на векторни и РНК ваксини

В най-лошия случай ще се имунизираме един път годишно

" Най-радостното е, че кривата стръмно спада, само че по-радостното е, че кривата на смъртността, въпреки и постепенно и едва също стартира да следва кривата на заболяваемостта ", изясни здравният контрольор. Той обаче предизвести да не се реализират тесни контакти по майските и великденските празници, тъй като цифрите още веднъж ще скочат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР