Няма нищо по-добро от слънчево затъмнение, което да отвлече вниманието

...
Няма нищо по-добро от слънчево затъмнение, което да отвлече вниманието
Коментари Харесай

Какво знаем за слънчевото затъмнение

Няма нищо по-добро от слънчево затъмнение, което да отвлече вниманието на новините от мизерията на световните събития. Над седем милиона души са гледали слънчевото затъмнение през август тази година в Съединени американски щати, само че какъв брой от тях в действителност знаят какво е слънчево затъмнение ?

Слънчево затъмнение се следи, когато Луната е сред Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия .

Съществуват четири типа слънчево затъмнение и първият е цялостното слънчевото затъмнение, което следиха американците тази година.

Пълно слънчево затъмнение

 Снимка 331079

Пълното слънчево затъмнение се случва единствено когато Слънцето, Луната и Земята са в непосредствена линия. При този тип затъмнения Слънцето е напълно прикрито от диска на Луната, като забележима остава единствено слънчевата корона. Пълното слънчево затъмнение се следи в доста тясна линия от земната повърхнина. Небето става мрачно, като че ли е нощ.

Частично слънчево затъмнение

 Снимка 331081

Частичното слънчево затъмнение е, когато Слънцето, Луната и Земята не са тъкмо подредени, което води до това, че върху Слънцето пада сянка през част от повърхността му. Този тип затъмнения е най-често следеният.

Пръстеновидно слънчево затъмнение

 Снимка 331083

Пръстеновидното слънчево затъмнение основава мрачен пръстен към Луната. Това се случва, когато Луната е по-далеч от Земята, тъй че наподобява по-малка и не блокира изцяло Слънцето.

Хибридно слънчево затъмнение

 Снимка 331082

Хибридното слънчево затъмнение се следи като цялостно в някои точки на Земята и като пръстеновидно в други.

Най-важният съвет за сигурност, който може би не е стигнал до Белия дом и до американския президент Доналд Тръмп, е, че гледането на слънцето непосредствено по време на слънчево затъмнение може да повреди очите ви.

Според Associated Press цялостното слънчево затъмнение през 2017 година е " най-наблюдаваното и най-фотографирано затъмнение в историята ".

Следващото цялостно слънчево затъмнение ще бъде в Южна Америка през 2019 година , само че европейците ще би трябвало да чакат чак до 2026 година Дори тогава евентуално ще би трябвало да пътуваме до Исландия, Гренландия или Северна Испания, с цел да забележим затъмнението.

А какво е лунно затъмнение?

 Снимка 331086

Лунното затъмнение е, когато Земята се движи сред Слънцето и Луната. Можем да забележим Луната през нощта, тъй като отразява светлината от Слънцето, тъй че когато Земята блокира тази светлина, тя предизвиква лунно затъмнение.

Лунното затъмнение е астрономическо събитие, при което забележимият облик на Луната бива закрит изцяло или отчасти от сянката на Земята.

Луната се появява в алено, тъй като дребното количество слънчева светлина, достигаща до нея, минава през атмосферата на Земята, която филтрира по-голямата част от синята светлина.

За разлика от слънчевите затъмнения, при лунното затъмнение нормално е безвредно да се гледа непосредствено без защитни очила.

Но за какво би трябвало да се интересуваме от слънчевите и лунните затъмнения?

 Снимка 331087

Затъмненията не са просто спектакли, които да гледаме със благоговение, а значими събития, употребявани за проучване на Земята и Луната .

Преди епохи хората откриват,че формата на Земята е кръгла, като следят Луната по време на затъмнение, а учените към момента употребяват затъмненията, с цел да учат в детайли повърхността на Луната.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР