Няма никакви научни факти, че модерните хранителни добавки лекуват.“Идеята за

...
Няма никакви научни факти, че модерните хранителни добавки лекуват.“Идеята за
Коментари Харесай

5 мита за чудотворните храни

Няма никакви научни обстоятелства, че модерните хранителни добавки лекуват.

“Идеята за чудотворните храни е главно маркетингов трик, само че когато хората непрестанно четат за потребните и невероятни качества на дадена храна, те стартират да имат вяра в това, което им приказват ”, изяснява Мелнър.

Много артикули са съпроводени от изложение, което включва обилие от научни термини, наукоподобен диалект, който звучи доста безапелационно, споделя Мелър. Непременно ще се спомене нещо за антиоксиданти, за свободни радикали, поддържане на когнитивната функция…

Антиоксиданти и свободни радикали

Това са едни от най-често споменаваните и най-грешно разбирани понятия – антиоксиданти и свободни радикали.

Свободните радикали са нестабилни детайли, които вземат участие във всяка химическа реакция в организма с О2. Нестабилни са, тъй като им липсва електрон и в опит да се стабилизират те крадат електрон отнякъде другаде. Може да е от мазнините в мембраната на клетките или от вашето ДНК. Вредата, която нанасят, когато атакуват други детайли, с цел да се снабдят с електрон, се назовава кислороден стрес и може да се асоциира с рак, диабет, инфаркти.

Свободните радикали обаче освен вредителстват. Те оказват помощ да вземем за пример да се разрушат нахлули в организма бактерии. За да се ограничи действието им единствено до потребните им функционалности нашите тела създават нещо, наречено антиоксиданти. Те са тези, които обезпечават на свободните радикали електроните, от които те се нуждаят, с цел да не вредителстват другаде.

“Но в случай че погледнете към антиоксиданите, които цируклират в нашите тела, най-често срещаните са тези, които ние сами произвеждаме – глутатион и пикочната киселина, следвани от витамините А, С и Е, които си доставяме от естествената храна. Много от антиоксидантите в храни като чия са там, с цел да спрат олиото от растението да граняса или да ги защитят от вредите на слънчевата светлина, т. е. може да не са подобаващи за нашите организми. Така че макар че Европейска организация за сигурност на храните (EFSA) разрешава на производителите да настояват, че техните артикули са богати на антикосиданти – те са богати – производителите не могат да заявяват, че продуктите им са потребни за здравето ”, споделя Мелър.

Дори когато се употребяват като хранителни добавки антикосидантите не наподобява да носят някаква действителна изгода за здравето. Голямо проучване, оповестено в New England Journal of Medicine, което изследва 10 хиляди души на възраст над 4 години и половина, демонстрира, че няма никаква изгода от приемането на витамин Е като добавка за предварителната защита на заболяванията на сърцето. Проучвания за други добавки на антиоксиданти също са обезкуражителни.

Част от объркването идва от това, че постоянно се не помни, че режимът на хранене е сложен. Трудно е да отделиш приноса на обособените съставни елементи, тъй като питателните стойности на доста храни се реализират, когато се поемат като част от по-широка диета. Изследванията потвърдиха да вземем за пример, че единствено когато сварим морковите бета каротинът им се усвоява по-добре, ликопенът в доматите се усвоява по-добре, когато се употребяват с лой.

Няма диета против рака

Какво да кажем за всички мъгляви изказвания за храни, които ви оказват помощ да отслабнете или покачват отбраната на имунната система или вършат сърцето ви по-здраво. Звучат добре, нали? Според Али Каванди, кардиолог в Кралската обединена болница в Бат, тези изказвания са неконкретни по една причина – те са базират на опити, осъществявани върху животни или човешки кафези в лабораторни условия. Не е потвърдено, че имат резултат върху хора и до момента в който сходна успеваемост не се потвърди, споделя експертът, би трябвало да бъдем отворени за новостите, само че да внимаваме за преувеличаването на качеството на един или различен артикул.

“Като лекари напоследък ние прекалено много се фокусирахме върху новите медикаменти, стентове, усъвършенстнаве на оперативни техники и забравихме смисъла на хранителния режим при сърдечно-съдовите заболявания и при диабета. Сега той се разпространява от неквалифицирани хора и някакви здравни гурута популяризират погрешна или подвеждаща информация ”, споделя лекарят.

За страдание някои явни препоръки не са забавни към този момент на хората. Те са ги чували и преди, нищо ново.

Това са добре известни истини като това, че зеленчуците и плодовете са потребни, както и ядките, или зърнените храни. Предпочитайте ненаситени мазнини като зехтина, яжте риба. Поемайте наситени мазнини като маслото или косовото олио и непреработени червени меса в умерени количества и те надали ще ви навредят. Въздържайте се от артикули от бяло брашно, от консервирани меса и трансмазнини като палмовото олио, което се използва в фастфуда.

“Със сигурност няма диета против рака ”, споделя Джъстин Стебинг, съветник -онколог и учител по онкология в Кралския лицей на Лондон. “Имам пациенти, които ме питат всякакви работи за тези храни от самото начало ”. Той изяснява за какво концепцията за храна, която да стопира рака е по този начин привлекателна. “Като пациент заболяването ви кара да губите надзор. Хората желаят да си върнат част от този надзор и елементарен метод да го сторят е посредством някаква хранителна диета, а могат да намерят всички неща в интернет. Интернет е нож с две остриета и в случай че търсим информация, би трябвало да следим да е от уеб сайтове с известност ”, споделя той.

Такива уеб сайтове, изброява Стебинг, са NHS Choices, Cancer Research UK, Diabetes UK and the British Heart Foundation, които дават ясни рекомендации, учредени на научни доказателства. Мелър има друга рекомендация – ЕFSA е доста прецизна за здравните послания, които разрешава на фирмите да употребяват на етикетите на продуктите си, твърди той.

Митовете към пет чудотворни храни :


Почитателите на кокосовото олио не би трябвало да не помнят, че то е наситена лой.

Твърдението: Кокосовото олио е наситена лой. Въпреки че не са толкоз огромна несгода, колкото се смяташе едно време, мъчно може да се повярва, че наситените мазнини са потребни. Скорошно проучване твърди, че те покачват равнището по едно и също време и на неприятния, и на положителния холестерол. Олиото е главно триглецирид, който съгласно бранителите му, може да способства за загубата на тегло, само че това не е потвърдено в проучвания върху хора. Други догатки за позитивните страни на олиото включват регулирането на глюкозата в кръвта и попречване на удари и Алцхаймер – още веднъж обаче не е потвърдено върху хора.

Препоръката на диетолога Дуейн Мелър:
Най-добре е да се наслаждавате по малко на кокосовото олио в ястия от тайландската кухня, само че понякога, вместо да го употребявате непрестанно.

Твърдението: Освен че е вкусна добавка към храната, му се приписват някои анедоктични потребни свойства: лекува болно гърло, храносмилателни проблеми, защищава от рак, акне, рани и оказва помощ за управлението на захарта. Повечето изследвания са върху животни или човешки кафези в лабораторни условия.

Мелър: Използвайте оцета в салати вместо висококалоричните майонези и в сосове, с цел да намалите използването на сол. Оцетът оказва помощ не тъй като съдържа някакви чудотворни субстанции, а тъй като ще ви защищити от поемането на по-вредни храни.

Твърди се: Както с множеството типове мед, той има водороден прекис, откъдето идват антибиотичните му качества. Има и метилглиоксал, антибактериален съставен елемент, който е с по-високо качество, в сравнение с в другите типове мед. Изследванията демонстрират, че този мед може да облекчи симпотмите при инфекции като кашлици, само че не е ясно дали медът има антимикробен резултат или просто успокоява като всички други сиропи.

Мелър предлага: Всички изказвания, свързани с полезността на този тип мед, са недоказани. Когато го консумирате имайте поради огромното количество захар в него.

Спирулината е дестилат от водорасли, които като хранителна добавка могат да са под формата на хапчета, прахуляк и така нататък

Твърди се: Това е следващата чудотворна хранителна добавка, чиито качества обаче не са научно потвърдени. Отхвърлени са изказванията, че че оказва помощ за контрола върху кръвното налягане, диабета, душевен разстройства, безпокойствие и така нататък Той има потребни съставни елементи – калций, магнезий, витамин B, желязо и значими аминокиселини.

Мелър предлага: Не може да се разчита на спирулината като източник на тези субстанции. По-добре яжте плодове и зеленчуци – това ще е доста по-полезно за общата ви хранителна диета, вместо да разчитате на добавките и да не мислите за храната, която на процедура приемате.


Твърди си:В нея в действителност има доста антиоксиданти, само че защото са от растителен генезис, са доста по-малко употребими от хората. В чиата в действителност има високо равнище на омега-3, само че нашите тела не са доста положителни в това да употребяват омета -3 от растения. Най-добре е да одобряваме тези антиоксиданти от мазните риби като сьомгата. За хората, които не ядат риба, въпреки всичко чиата е някакъв сурогат. Други евентуални преимущества на чиата са свързани с високо равнище на протеин и фибри. Заради това съществуват изказвания, че чиата може да помогне за загубата и регулирането на тежестта като понижава чувството на апетит. Това обаче към този момент не е потвърдено, както не са потвърдени и догатките, че понижава риска от инфаркти.

Мелър предлага: Чиата прибавя повече компактност към хляба. Но може да и се радваме повече на вкусови и други качества, не за резултата върху здравето.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР