Няма натиск да бъдат повишени цените на електроенергията за битовите

...
Няма натиск да бъдат повишени цените на електроенергията за битовите
Коментари Харесай

След мораториума: Няма да има скок в цената на тока, но не и на газа

Няма напън да бъдат нараснали цените на електрическата енергия за битовите консуматори след отпадането на мораториума, който Народното събрание наложи в края на предходната година. Това разгласи председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред  парламентарната комисия по енергетика, написа " Сега ".  

Срокът на мораториума върху цените тока, топлонергията и ВиК услугите, който ръководещите прокараха през Народното събрание, изтича на 31 март 2022 година

Тодоров означи, че на международните енергийни тържища се следи доста утешение на цените и даже осезателен тренд на спад. Неговото предугаждане е, че най-вероятно цената на тока за семействата у нас няма да се повиши след края на мораториума.
Това обаче не важи за топлинната сила, изключително създаваната от централи, употребяващи природен газ, чиято цена е висока. Също и за ВиК услугите. За техните цени има мощен напън да бъдат увеличени. Дали това ще стане, както и дали ще се случи от 1 април, КЕВР занапред ще взема решение, предвид на инструментите, с които разполага, с цел да въздейства върху цените, изясни Тодоров. Той позволи опцията цените да бъдат увеличени от 1 юли.
По-късно по време на чуването той съобщи по-категорично: " Комисията има вяра, че има ресурса и лостовете да не допусне нарастване на цената от 1 април, както и нарастването от 1 юли, в случай че има такова, да бъде минимално. "  

СЦЕНАРИИ

По отношение на цената на природния газ Тодоров уточни, че тя ще зависи от развиването на руско-украинската война. Ако спорът бъде прекратен в обозримо бъдеще, натискът върху цените ще падне и до 2023-2024 година ще имаме цени, съпоставими с тези от 2021 година

По време на съвещанието на Комисията на енергетика ръководителят на КЕВР съобщи, че има мощен силен напън за повишение на цената на топлоенергията и ВиК услугите. Съществува опция повишаването да се случи от 1 юли, а не от април, посочи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР