Няма много незаконни сметища в региона на Бургас. Това каза

...
Няма много незаконни сметища в региона на Бургас. Това каза
Коментари Харесай

Няма превишение в показателите за замърсяване на въздуха в Бургас

Няма доста противозаконни сметища в района на Бургас. Това сподели Тонка Атанасова – началник на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.
Тя добави, че противозаконните сметища са ангажимент на общините, само че когато Регионална инспекция за опазване на околната среда бъде осведомена за подобен проблем, се издава наставление и в случай че то не бъде изпълнено в период, съответната община бива санкционирана. Сред глобените общини са Сунгурларе, Поморие и Айтос.
В рамките на годината в Бургас не се записва превишение на нито един от индикаторите за качеството на атмосферния въздух. Единствено по индикатор фини прахови частици се регистрира превишение на стойностите.
Общинският консултант в Бургас Георги Дражев изрази опасения, че не е осъществена оценка на въздействието върху околната среда във връзка разширението на активността на компания, която, по думите му, " е един от главните замърсители и против който има извънредно огромен публичен напън ". Според Атанасова в тази ситуация се касае за увеличение на производството, а не за нови източници на замърсяване. Тя добави, че съдът е одобрил като законосъобразно решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда. Тонка Атанасова разясни още, че за една година са взети 144 проби от региона на завода на компанията.
Георги Дражев подлага на критика общината, че постоянно преносимата лаборатория, отчитаща замърсяването на въздуха, е разположена в най-чисти места – да вземем за пример към морето и в Морската градина и няма непрестанен мониторинг върху главните замърсители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР