Няма ли кой да контролира „Софийска вода”? Този въпрос е

...
Няма ли кой да контролира „Софийска вода”? Този въпрос е
Коментари Харесай

Вода газим, жадни ходим, но плащаме като попове

Няма ли кой да управлява „ Софийска вода”? Този въпрос е реторичен, защото концесията на този значим бранш е дело и отговорност на Столична община. Защо обаче е допустимо един монополист да праща нереално високи сметки на свои консуматори и да ги вкарва в стрес? Нима в сдружението няма и компетенти хора, които да си гледат съзнателно работата?

„ Жители на блок 200 в регион Красно село получиха фактури за вода от по 3400 лева, 2700 лева, 1740 лева, както и 3800 лева, като сумите са за интервал от пет месеца.

Хората не могат да си дадат пояснение на рекордно високите сметки, описа Нова телевизия. Според тях не е допустимо толкоз доста кубици да минат през тръбите на апартаментите”.

Това не се прави за първи път, само че чак пък сметки в такива размери са напряко шокиращи. Цинично е от „ Софийска вода” да изясняват след разгласата на това безсрамие, щели били да ревизират. Ама за какво въобще изпратихте на хората такива сметки, бе?

Какви хора в действителност работят там и не са ли се впечатлили от сумите, когато са правили фактурите?

Концесията, която бе подписана през 1999 година, не се утвърждава от софиянци. Затова те желаеха мастен референдум против този неблагоприятен за потребителите контракт. Допитването до народа обаче бе осуетено от градските избраници на народа в СОС. Оказа се, че концесията е подписана по този начин, че в случай че бъде анулирана софиянци ще би трябвало да платят наказателна клауза от 400 милиона до 1 милиард лв..

Да напомним, че в края на 1999 година Столичният общински съвет утвърди за концесионер на ВиК-системите в града британската компания „ Интернешънъл Уотър лимитид “. „ Интернешънъл Уотър “ завоюва концесията с обещаната най-ниска цена от 0,405 лева за куб. м вода през първата година и осреднена цена от 0,435 лева за куб. м през целия интервал на концесията. В признатата оферта беше планувано за първите пет години загубите на вода да паднат от 60% на 30%, т.е. всяка година да понижават с по 6%.

Специалистите в сектора споделят, че загубите на вода са най-важният технико-икономически индикатор за нивото на работа във всяка водоснабдителна компания. Е, досега те са близо 50 на 100. А за цената дано всеки консуматор самичък да си пресметне. Но да не не помни, че гравитачният път на водата в столицата я има с помощта на гениалния бивш кмет Иван Иванов.

Междувременно цената на водата преди година нарастна с още 17 на 100. И съвсем незабавно стана ясно, че през цената на водата се заплащат и транспортни разноски в сдружението. „ Столичани заплащат картите за градския превоз и даже таксиметровия транспорт на чиновниците на монополиста “Софийска вода”. Това се схваща от оповестените в последните седмици две публични поръчки от концесионера, заяви БГНЕС. Като единствено за карти за градския превоз е планувано да бъдат заплатени 1,5 млн. лева без Данък добавена стойност за период от пет години. В сметките за вода на жителите на столицата, “Софийска вода” ще калкулира закупуването на 600 бр. годишни лични карти за всички линии на градския превоз в София, както и на още 350 бр. Годишни неперсеонализирани карти за рейсове, тролей, трамвай и метро”.

Това го направи вторият концесионер – френската компания „ Веолия”.

Дали има смисъл да припомняме, че в предходната - британската компания, през 2005 година избухна скандал, откакто се разбра, че тогавашният началник на "Софийска вода " Кевин Старлинг е взимал месечна заплата от 68 000 лева, а годишното му заплащане е било 816 000 лева Финансовият шеф взимал 52 800 лева, а останалите 7 чужденци в управата на сдружението - сред 24 800 и 35 200 лева на месец!

Едва ли, това са нашите пари, попили като вода в пясъка...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР