Няма контрол на качеството на строителните материали, защото не са

...
Няма контрол на качеството на строителните материали, защото не са
Коментари Харесай

Строителните материали не се тестват - няма пари за това, обяви ДНСК

Няма надзор на качеството на строителните материали, тъй като не са планувани пари за задачата. Това разгласи в ефира на националното радио началничката на Дирекцията за национален и строителен надзор (ДНСК) Деляна Панайотова.

" В последните години ДНСК леко е абдикирала заради неналичието на финансови възможности в една функционалност, която законът й разпорежда - да дава отговор за качеството на строителните артикули, т.е. ДНСК има тези права, само че и тези отговорности. При зародило подозрение по време на строителния развой в качеството на избран вложен материал, ДНСК има право да извика проба, само че за жалост в последните години ДНСК не разполага с този финансов запас ", означи тя.

По тематиката е разговаряно със служебния регионален министър, който е уверил Панайотова, че това ще бъде приоритет в идващия бюджет. Но в последните 10 години пари за инспекции просто не е имало.

На процедура ДНСК ревизира качеството на строителството единствено по документи.

" Основната функционалност има строителния контрол. Нашите пълномощия са да направляваме строителния контрол дали си прави работата ", изясни тя.

Според Панайотова законодателството просто разрешава на ДНСК да упражнява надзор в доста късен стадий.

" Много ми се желае да кажа, че автомагистралите ни не са нито тънки, нито дебели, а са толкоз, колкото е належащо, с цел да действат вярно. За страдание, в подтекста на последните разкрития не съм задоволително уверена да потвърдя това ", означи тя.

Както стана ясно, автомагистрали от общо 100 км - елементи от Северната скоростна дъга, автомагистралите " Хемус ", " Тракия " " и " Марица " - са направени прекомерно тънки и ще би трябвало да бъдат ремонтирани. По-рано през днешния ден ръководителят на АПИ Венцислав Ангелов заяви, че това ще коства нови 500 млн. лева на данъкоплатците.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР