Няма конституционен казус около предстоящата ротация. Очаква се тази седмица

...
Няма конституционен казус около предстоящата ротация. Очаква се тази седмица
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Няма конституционен казус около предстоящата ротация

„ Няма парламентарен проблем към идната ротация. Очаква се тази седмица Конституционният съд да допусне настояванията по жалбите против конституционните промени и ще стартира да тече едномесечния период за показване на мнения на заинтригуваните страни. След 9-ти  април, най-рано, може да се приказва за насрочване на съвещание всъщност по жалбите на президента и на опозицията. Около 9-10 април ще стане ясно дали ще има нови избори. “ Това съобщи преподавателят по конституционно право доцент доктор Наталия Киселова.

Според нея, няма парламентарен проблем към идната ротация.

„ Президентът и народните представители, които оспориха конституционните промени в частта служебни кабинети, извеждат като причини две групи. Една група причини са, че не е умело Народното събрание да прави промени по отношение на служебното държавно управление. Вторият мотив, народните представители е належащо по-високо болшинство за всяко едно от гласуванията “, сподели тя.

Доц. доктор Наталия Киселова изясни и какво може да се случи при възможни бъдещи избори по какъв начин ще се образува длъжностен кабинет.

„ Досега разбирането беше, че тези, които са в състав на служебно държавно управление не вземат участие директно в изборите и затова, в случай че бъде определен ръководителят на Народното събрание за министър председател той би трябвало да освободи поста на ръководител, би трябвало да прекъсне отговорностите си като депутат и Народното събрание би трябвало да избере различен ръководител “, посочи още тя.

Според нея е по-вероятно сътрудниците да се схванат за ротацията и да не се стига до избори.

„ Вероятността да се схванат е по-голяма, тъй като аргументите да бъде основано това държавно управление по-скоро има външно политически привкус, с аргументацията да бъде спряна политическата рецесия, само че методът, по който още се схванат ще покаже какъв брой е дълбока рецесията дали сме почнали да излизаме от нея или дълбаем към още по-голямо политическо дъно.Одобряването може да мине със или без диспути, само че заради острата обстановка, в която изпаднахме, ще се премине и през диспути, с цел да се даде оценка и от ГЕРБ-СДС, само че и от опозицията на министрите. “

Източник: Българска национална телевизия

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР