Няма Коледа без коледни сладки! Приготвянето им е толкова важно,

...
Няма Коледа без коледни сладки! Приготвянето им е толкова важно,
Коментари Харесай

Пудинг, щолен или руло: Къде какви сладкиши правят за Коледа

Няма Коледа без коледни сладки! Приготвянето им е толкоз значимо, колкото и пакетирането на подаръците. Защото сладките изкушения са освен част от празника, само че и от подготовката за него. По Коледа домовете по целия свят ухаят на вкусна комбинация от печено тесто, прегоряло масло и канела, и всичко това се случва доста преди да замирише на печена пуйка.

Всяка европейска страна има собствен специалитет, който се прави единствено за Коледа. Ето какво подготвят в другите краища на Стария континент.

 Германия

Традиционният сладкиш, който подготвят за празника немските домакини, е щолен. Той е затрупан с пудра захар, която прилича сняг, наподобява като бебе в пелени. В началото на декември щоленът към този момент е по витрините на магазините, което е знак за приближаващите празници. Други обичайно немски сладки се вършат от вафлени кори, шоколад и захар, изпечени във формата на къщички.

Рецептите има доста, само че главното е доста сушени плодове, ядки и нанесеното масло по препечената коричка посипана с пудра захар, която основава апетитния усет на сладки плодове.

Англия

В Обединеното кралството няма Коледа без пудинг. Традицията изисква приготвянето на коледния пудинг във Англия да стартира 5 седмици преди Коледа. Причината е, че един път изработен, би трябвало да бъде пропит с коняк или с фамозното бренди " Арманяк ". След това би трябвало да се загърне с забрадка и да се напоява всяка седмица. Традицията повелява в него да се пъхне монета от 6 пенса и да бъде декориран с стръкче имел.

Франция

Коледното руло бюш дьо Ноел е наложително за всяка празнична софра във Франция. Това е руло във формата на пънче, с заряд от кестенов крем и залято с шоколад или поръсено с пудра захар. Сладкишът е обичаен, защото въплъщава дървото, което гори в камината сред Коледа и Нова година и е знак на благополучие. Парижките сладкари измайсторили сладкиша  края на XIX век. В Прованс коледното меню се назовава “голямата вечеря ”, тъй като приключва с 13 десерта. Всеки от тях въплъщава дванадесетте апостоли и Христос. Стафидите, лешниците и смокините символизират идването на Христос от Средния изток. Белият и кафявият шоколад пък подхождат на положителното и злото.

Дания 

Празникът в родината на Ханс Андерсен се свързва основно с облика на елфа Нисе, обичащ смеха и шегите. За да бъде добър и да не прави пакости обаче, всяко семейство му оставя на входната врата по купа оризов пудинг с канела, който той доста обича. Същият сладкиш е и наложителна част от празничната вечеря - на който се падне скритият вътре бадем, получава премия шоколад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР