Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов в София ,

...
Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов в София ,
Коментари Харесай

Няма кандидати за къщата на Яворов, Столична община засега не се включва в търга

Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов в София, която беше оповестена за обществена продажба на 15 октомври, при първична цена от 1 628 000. Това стана ясно през днешния ден от информация в Софийския областен съд, заяви Българска национална телевизия.

Срокът за подаване на предложения изтече през вчерашния ден в 17 ч., а при съществуването на оферти, те трябваше да бъдат отворени през днешния ден при започване на работния ден.

Каква ще бъде ориста на дома на поета, оттук насетне зависи от ищеца. Вариантите са няколко: частният правосъден реализатор да приключи търга или той да бъде отсрочен или обновен при по-ниска цена от в началото оповестената за парцела. За да продължи продажбата обаче, частният правосъден реализатор би трябвало да изчака един месец. Това е срокът, в който ищецът да вземе и своето решение.

Столичната община към този момент няма да се включи в търга за обществена обмен на къщата-музей на Яворов. Според тях е скъп културен и архитектурен обект, само че има доста неясноти със собствеността на парцела.

„ Столичната община има твърда воля да придобие този обект – независимо или дружно с страната, само че това би трябвало да стане по един легален, честен за данъкоплатеца метод. Установи се, че има тъжба във Върховен касационен съд и това ни възпира”, сподели зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV.

„ За да се явим като покупател, ние би трябвало да получим позволение от Столичния общински съвет, а това решение може да се вземе единствено в случай че ние подсигуряваме, че всички условия към тази обществена обмен са изчистени. За страдание, до момента в който има висящо дело във Върховен касационен съд, няма по какъв начин тази декларация от наша страна да бъде направена. Тоест ние с наслада ще придобием обекта, когато делото във Върховен касационен съд завърши. Едва тогава в действителност може да подсигуряваме на данъкоплатците, че с техните пари няма да се случат странни неща или да се провокира безпорядък, от който да произтекат нови проблеми, нови каузи и нови саги със спасяването на обекта”, добави той.

„ Жалбата във Върховен касационен съд е от мен, защото считам, че преди да се пристъпи към каквито и да било покупко-продажби по парцела, той би трябвало да бъде изчистен от всевъзможни тежести”, сподели притежателят на парцела Васил Панчев. По думите му, когато се произнесе и последната инстанция, пътят към договорка с общината или с евентуален покупател ще бъде отворен.

Той добави, че желанието му е парцелът да се върне в страната.

„ Надявам се съдът да се произнесе в наша изгода. Ако това стане, ние ще влезем незабавно в договаряния с страната за придобиване на парцела. Ако произнесе друго решение, съдия-изпълнителят ще пристъпи към продажбата на имота”, означи Панчев.

Тодор Чобанов сподели още, че къщата има потребност от доста сериозен ремонт, с цел да бъде укрепена.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР