Няма как с Бюджет 2022 г. да сме адекватни на

...
Няма как с Бюджет 2022 г. да сме адекватни на
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели влязоха в остър спор за бюджета

Няма по какъв начин с Бюджет 2022 година да сме съответни на потребностите през 2023 година и да покриваме разноските си. Това акцентира икономическият консултант към КТ " Подкрепа " Ваня Григорова в ефира на Българска национална телевизия. 

" Бюджетът е основен нормативен акт и той ще дефинира политиката на страната за актуалната година. Неприложими са параметрите на бюджета от предходната година. Разходите са увеличени. Той е конструиран на база настоящите нормативни актове. Прекомерните разноски образуват и несъразмерния недостиг ", съобщи изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

" В бюджета бяха заложени рекордно равнище финансови разноски ", добави още той.

Григорова изясни, че е невероятно и агнето да е цяло и вълкът да е утолен, както ни убеждават политиците. Това е непостижимо.

" Работодателските организации укоряваха предходното държавно управление поради повишението на обществените разноски. Те би трябвало да се усилват на база стопански индикатори “, безапелационен бе представителят на бизнеса.

" Увеличението на заплатите не е несъразмерен разход, а е почтено възнаграждение на труда на работещите. Затова предлагаме минималната работна заплата да е към 900 лв. и да се образува на база 50% от междинната работна заплата “, каза  още синдикалистът.

По думите на Григорова, в случай че затегнем коланите, ще понижим покупателната дарба на българите. Тя предложи да се усилят налозите на богатите, а не да се замразяват приходите.

" Не е обикновено това, което се предложи в последните дни на кабинета за минималната работна заплата. Всяко увеличение на работната заплата с 10 лв. би означавало 50 млн. лв. нов недостиг. Популизъм на синдикатите е в дома на обесения да приказват за въже. Ние приказваме за полагане на старания да реализираме задачите си за 3% недостиг, а те желаят да се усилят заплатите. Трябва да свършим повече работа, вместо да усилваме разноските “, съобщи Добрин Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР