Няма как да не сте чували изразите Човешко е да

...
Няма как да не сте чували изразите Човешко е да
Коментари Харесай

Кой е Сенека?

Няма по какъв начин да не сте чували изразите Човешко е да се бърка или Най-доброто лекарство против гнева е времето, които евентуално даже и вие употребявате постоянно. Но едва ли знаете, че те са на възраст от над 2 хилядолетия и са казани не от различен, а от неповторимия римски мъдрец, мъдрец, публицист и политик Сенека.

Нека да разгледаме малко по-подробно що за човек е бил Сенека, след което ще ви срещнем и с други негови мисли, които са се потвърдили във времето и са се трансформирали в крилати изречения.

Истинското име на Сенека е Луций Аней Сенека. Роден е към 4 година прочие н. е. в град Кордоба, Испания, която тогава е част от Римската империя. Произхожда от богат жанр и татко му, който е изтъкнат обществен оратор, поставя всички старания децата му да получат допустимо най-хубавото обучение.

Съвсем разумно, младият Сенека потегля по стъпките на татко си и даже го изпреварва. Верен на школата на стоицизма, той се приема за създател на Нова Стоа (движението, което бележи края на стоицизма) и доста млад влиза в сената. Ораторското му майсторство било толкоз възхитително, че не след дълго Калигула му завидял и даже го осъдил на гибел.

За благополучие Сенека се избавя, само че единствено след няколко години брачната половинка на Клавдий, Месалина, го упреква в акт на блудничество и той изпада в недружелюбност. Помилван е от Агрипина, следващата брачна половинка на Клавдий, която даже го прави ментор на сина си Нерон. Същият Нерон, прочут с изменчивото си въодушевление и жестокостта си.

Сенека остава правилен на Нерон до края на дните си и даже го пази макар всички кръвопролития, свързани с тиранията на императора. Тъжният завършек на тази история се крие във обстоятелството, че точно Нерон вследствие на скрит план против него подрежда на Сенека да се самоубие. Това се става през 65 година сл. Хр.

Въпреки че това се е случило не преди епохи, а цели хилядолетия, даже и младото потомство знае (или най-малко донякъде) кой е Сенека. Името му се загатва в часовете по философия, нравственос и така нататък, само че за тези от вас, за които учебните години са от дълго време забравени, ние сме подбрали 10 незабравими цитата на Сенека на този изтъкнат римски мъдрец.

Златото се тества с огън, дамата - със злато, а мъжа - с дамата.

Щастието няма дълги ръце. То прегръща оня, който се приближи до него.

Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб няма попътен вятър.

Прекарвай времето си единствено с тези, които те вършат по-добър. Допускай до себе си тези, които ти самият можеш да направиш по-добри.

Глупаво е да правиш проекти за целия си живот, откакто не си стопанин даже на утрешния ден.

Изпълнението на нашите най-силни стремежи постоянно стават източник на нашите най-големи скърби.

Животът е дълъг, в случай че е цялостен... Нека го измерваме с действия, а не с време.

И след неприятна годишна продукция би трябвало да се сее.

Живей с хората по този начин, като че ли Бог те следи. Говори с Бог по този начин, като че ли те слушат хората.

Не мисли за благополучен този, който е подвластен от щастието.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР