Няма как България и Румъния да се присъединят към Шенген,

...
Няма как България и Румъния да се присъединят към Шенген,
Коментари Харесай

Nein, nein und nein: Австрия категорично отказа на България за Шенген

" Няма по какъв начин България и Румъния да се причислят към Шенген, нито други членове, преди да е осъществена промяна в безграничното пространство. ", сподели австрийският канцлер Карл Нехамер на. Отказът беше предстоящ, като австрийски медии още от сутринта предупреждаваха, че.

" Шенгенската система би трябвало да бъде ремонтирана ", добави Нехамер. България и Румъния би трябвало да бъдат подкрепени със спомагателни средства, само че това няма да е задоволително, сподели той. " Докато не бъде поправена системата, разширението е невероятно ", сподели Нехамер.

Срещата сред двамата държавни глави, траяла не повече от час, идва два дни преди Съвета на Европейския съюз, на който ще вземат участие всички държавни водачи и ще обсъдят нова миграционна промяна в блока. Именно миграционната промяна бе и едно от изискванията на Австрия да вдигне ветото си за Шенген. " Не става дума за възражения против България и Румъния, а за политика за сигурност в миг, в който шенгенската система е разрушена. ", съобщи Нехамер. Той даде за образец появилия се граничен надзор сред редица страни от пространството в светлината на миграционната рецесия и двустранния метод към ръководството на границите. И добави, че от 75% от незаконните мигранти в Австрия не били регистрирани и създавали проблеми със сигурността.

Реклама
Бизнесът е притиснат до стената За страдание обаче, България и Румъния нямат повече време да чакат " верния политически вятър " в несъгласните страни. Особено след началото на съветската инвазия в Украйна границата сред двете страни е задръстена от тежкотоварни коли, а прекосяването лишава денонощия. Войната сред Израел и Хамас също слага района в неустановеност, а потребността от гладко придвижване сред страните членки на Балканския полуостров е по-голяма от всеки път.

" Разбирам, че канцлерът е под напън от вътрешнополитически сили. ", съобщи Денков на конференцията. По думите му по време на срещите е разисквано какво би трябвало да се направи в Европа за сигурността на границите. " Има единодушие, че границите би трябвало да се укрепят, както да се укрепят и процедурите за връщане на незаконните мигранти и за легална миграция. Ако имаме разлики, то е единствено в едно: дали България и Румъния, в случай че са вътре в Шенген, могат да оказват помощ да се откри решение... Аз съм уверен, че в случай че са вътре в Шенген, ще можем да помогнем доста по-ефективно за всички процеси - с човешки, веществен запас, можем да понижим цената на транспорта на едни и други артикули през Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. ", сподели Денков. И добави: " това значи по-ниски цени, по-ниска инфлация, по-добра политическа непоклатимост. Ако стоим извън, нищо не печелим, без това да трансформира това, което би трябвало да свършим. ".

В миг, когато след коронавирус и поради геополитическата обстановка, веригите за доставки не са изцяло възобновени, а границите в допълнение блокирани, разноските на фирмите за транспорт на артикули в България и Румъния стават непостижими за дребния и междинен бизнес от двете страни на Дунава. Наскоро, Румъния даже заприказва за иск за обезщетение за фирмите си, поради спомагателните разноски, които основава чакането по границите.

Последващите реакции Премиерът на Румъния Марсел Чолаку разгласи през септември, че в случай че Австрия още веднъж гласоподава срещу присъединението на Румъния към Шенген,.
Реклама
Този развой може да бъде иницииран единствено в случай че Австрия гласоподава още веднъж - през декември 2023 година или идната година - срещу присъединението на Румъния по време на среща на вътрешните министри на Европейски Съюз. Ако Испанското председателство реши,че няма единодушие по тематиката и макар желанието си,не включи тематиката е в дневния ред през декември тази година, тогава Румъния не може да апелира пред Европейския съд.
Свързани публикации Дипломатически взлом до Виена за Шенген 24 октомври 2023, 06:01 България и еврото: май остана единствено инфлацията 20 октомври 2023, 09:01 Изненадващият удар на България против съветския газ 16 октомври 2023, 07:30 Коментар | Защо Австрия ще бави решението за Шенген 12 октомври 2023, 09:52
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР