Няма женски и мъжки мозък. Всичко е въпрос на възпитание

...
Няма женски и мъжки мозък. Всичко е въпрос на възпитание
Коментари Харесай

Учен: Няма мъжки и женски мозък

Няма женски и мъжки мозък . Всичко е въпрос на образование Джина Риппон, професор в региона на когнитивната невровизуализация в Астонския университет в Бирмингам не понася, когато ѝ кажат, че мъжете са от Марс, а дамите - от Венера. " И мъжете, и дамите са от планетата Земя ", счита 70-годишният академик, която раздруса научния свят с книгата си " Пол и нашият мозък ", оповестена през август 2019 годниа от издателство Pantheon Books ", - написа Le Figaro.
Вече няма смисъл да се задава въпросът - мъжки или женски е мозъкът ни. Ако погледнете на всички данни, събрани от проучването на хиляди мозъци , ще получите извод, че огромна част от данните за представителите на двата пола в забележителна степен се пресичат и съответстват, твърди Риппон.
" Но предубеждетията се резервират и през днешния ден. В книгата си назовавам това " търсене на разликата ". Ето от кое място стартира всчико. Разликата постоянно се е приемала като длъжно. Никой в никакъв случай не се е замислял в действителност ли мъжете и дамите имат разнообразни мозъци. Това се смятало за нещо, което се подразбира. Тъй като дамите и мъжете са заемали разнообразни места в обществото учените, които са се интересували от мозъка незабавно са се пробвали да покажат от кое място идва тази разлика. Да се сложи под подозрение съществуващото състояние на нещата е изглеждало немислимо. Жените са се считали за нисши същества и е ставало въпрос за това да се откри метод да се покаже, че техният мозък отстъпва на мъжкия. Някои дами сами настояват, че имат по-емпатично мислете или че са по-способни в основаването на обществени връзки. Те се пробват да убедят висчки тези " скучни " и " не женски " предприятия в това, че са им нужни по-съпреживяващи сътрудници ", изяснява още Риппон.
" Но в случай че вие сте жена, това не значи автоматизирано, че сте по-емпатична или чувстителна. Когато преглеждаме патологиите в обществото, като депресивните положения или разстройствата на хранителното държание, а по този начин също и равнището на самоубийства измежду младежите, откриваме, че основаните стандарти не работят добре за всички хора. Когато престанете да си задавате въпроса съществува ли мъжки и женски мозък , ще можете да започнете да изучавате въздействието, което обществото оказва на развиващия се мозък. Защото имено в това се крие повода за всички хипотетични аргументи. Малките момчета и девойки играят на разнообразни игри и е потвърдено, че това оказва голямо въздействие, което е проследено с течение на времето. ", твърди професорът.
Според нея в XXI век промишлеността на играчките е доста по полово разграничена, в сравнение с преди:
" Децата, които играят с конструктор развиват пространствените си привички, които могат да ги отведат до научни проучвания и специалности, свързани с науката. Когато откриваме разлики сред половете от позиция на пространствените качества би трябвало да си зададем въпроса: какъв тип образование са получили хората, които следим в дадена област? Ако се концентрирайте върху този въпрос, ще установите, че разликите сред половете изчезват. ", споделя още ученият.
ОЩЕ: Способни ли сме да променим мозъка си?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР