Няма хора, останали на улицата след разрушителното наводнение в селата

...
Няма хора, останали на улицата след разрушителното наводнение в селата
Коментари Харесай

След потопа: Как хората в пострадалите села ще възстановят домовете си?

Няма хора, останали на улицата след разрушителното наводняване в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Местните управляващи увериха, че всички са подслонени, обезпечени са им и храна и вода. До два месеца ще продължи разчистването на вредите от наводнението в карловските села, а възобновяване на инфраструктурата ще отнеме към година. Прогнозата направи шефът на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " пред Българска национална телевизия.

Да опитваш да възстановиш дома си сантиметър по сантиметър и да вадиш купища тиня от него, пробвайки да не губиш вяра. Домът на Павлина от Каравелово събра близки и непознати, които с кофи и лопати пробват да оказват помощ.

" Реката беше на три големи ръкава, не можеш, виждаме по какъв начин отнася всичко и нищо не можем да създадем. Това беше страшна работа ", споделя Павлина Балтова.



" Зимата несъмнено няма да е допустимо тука да се живее в тази къща. Не може да се опише какво заварихме. Вода, нанос, ами несъмнено до ботушите ми. Дворът сутринта не се виждаше, нямаше двор, единствено стаите бяхме успяли да оправим през вчерашния ден. Днеска мъжете... шапка им смъквам ", споделя Невена Рачева - щерка на Павлина.

Павлина има вяра, че има равновесие в природата.

" Брегът на реката стана паркинг на един ресторант. Оправданието ни е, че природата е отговорна, по този начин беше - природата е отговорна, само че тя не търпи ", споделя още Павлина Балтова.

В борбата с разрушителните последствия се включиха и доста доброволци. Сред тях бяха волейболисти от пазарджишкия тим " Хебър ".

" Снощи гледах новините, нямаше по какъв начин да не дойда да оказа помощ. Бях в потрес. Това, което видях през днешния ден с очите си, беше още по-зле. Нека да дойдат хората на високо равнище, да влязат и да видят защо става въпрос ", споделя Илиян - волейболист.



Техника и хора са нужни за превъзмогването на последствията от потопа. Местните управляващи оповестиха, че от през вчерашния ден до през днешния ден машините в селата са двойно повече.

" Вчера на терен имахме 31 тежки машини. Говорим за селата Богдан, Каравелово, Слатина. Днес тези машини са към този момент 69 ", съобщи Ангел Стоев - регионален шеф на Пловдив.

" В 9:00 ч. започнахме работа, в едната къща бяхме към 30 доброволеца. С може би локалния екскаватор, не знам по какъв начин е и един камион, които естествено не могат да пробият такива големи наноси ", споделя още Илиян - волейболист.

" Аз предвиждам един два-месеца почистване, в случай че успеем до това време на идната година да възстановим инфраструктурата, това ще е доста добре. Процесите са извънредно тежки ", съобщи Николай Николов - шеф на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

В селата работят и комисиите, които разказват вредите по частните парцели, общинската и държавната инфраструктура.

" Всички хора, които са с потърпевши домове са подслонени, всеки ден подготвяме 300 порции храна, която се раздава, обезпечили сме досега 30 000 бутилки вода ", изясни Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово.



" Струпва се доста техника, доста доброволци. Трябва деликатно да се подходи, да се слагат съответните задания, да се провежда изхранването на популацията, имаше доста хора инсулиново подвластни, които трябваше да бъдат обгрижени, а къщите недостъпни ", сподели още Николай Николов - шеф на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

А до момента в който селата бъдат разчистени и възобновени, там ще бъдат насочвани в допълнение полицейски патрули от Пловдив.

" Да не допуснем обири и мародерски прояви в домовете, които нямат за момента обитание от притежателите им ", сподели Костадин Костов - шеф на Охранителна полиция - Пловдив.

До момента няма сигнали за мародерства. Осигурен е достъп до всяко от потърпевшите села, възвръща се и електричеството. Питейна вода - няма.

По тематиката работиха: Йоана Миланова и Иво Никодимов

Оператор: Димитър Славов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР