Няма единодушие сред западните партньори за доставката на танкове за

...
Няма единодушие сред западните партньори за доставката на танкове за
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на НАТО не се разбраха за доставка на такнкове Leopard за Украйна

Няма единогласие измежду западните сътрудници за доставката на танкове за Украйна и Берлин не дава позволение за доставка, съобщи новият министър на защитата на Германия Борис Писториус, представен от FAZ. Неговата позиция беше от изключително значение за Киев, тъй като единствено тя даваше зелена светлина за доставката на обещаните от някои страни в НАТО танкове.

" Има мощни причини в интерес на доставките, има и мощни причини срещу ", беше безапелационен Писториус пред публицисти по време на срещата на министрите на защитата на НАТО в немската военна база " Рамщайн ". Така Украйна ще би трябвало да разчита единствено на обещаните " леки танкове " - бронираните бойни машини " Мардер ", както и американския им еквивалент Bradley.

Допълнително на Украйна са обещани още гаубици, нови HIMARS, амуниции, системи за противовъздушна защита (ПВО) и така нататък Анализатори правят оценка новия пакет за Киев като " невиждан ".

Така Украйна ще би трябвало да разчита единствено на обещаните " леки танкове " - бронираните бойни машини " Мардер ", както и американския им еквивалент Bradley., които ще оказват помощ за отбиване на офанзивите на съветските военни и осъществяване на контраатака. Преди съвещанието в Рамщайн украинският президент Володимир Зеленски означи, че войната, която Русия стартира, не търпи закъснение.

" Мога да ви благодаря хиляди пъти и ще бъде безусловно справедливо, за това, което направихте до момента. Хиляди пъти благодаря обаче не дава хиляди танкове ", сподели той, употребявайки игра на думи и близкото звучене на думите " благодарности " на британски (thanks) и " танк " (tank).

Думите не заместват оръжията, нужни за отбрана от съветската артилерия и системите за противовъздушна защита, нужни за отбрана на хората, сподели още украинският президент и добави, че е време сътрудниците да се " забързат ".

Зеленски се обърна за първи път непосредствено, въпреки и онлайн, към участниците в съвещанието. Това е осмата среща в този формат от началото на войната през февруари.

Германският министър на защитата отхвърли всички мнения, че неговата страна блокира доставките. Според него всички причини за и срещу би трябвало да бъдат деликатно разисквани. Източници на FAZ настояват, че нито една страна, която даде обещание танкове Leopard, не е поискала публично позволение за доставката в Украйна. Това се отнася и до Полша, чийто президент Анджей Дуда съобщи публично желанието си да даде " рота танкове " по време на аудиенция в Лвов и пред Володимир Зеленски.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки пък разяснява, че може даже да прескочи Германия и да достави до 100 танка Leopard на Киев, ако Берлин откаже.

Борис Писториус в това време подреди одит, който да покаже какви бройки Leopard и за какъв брой време могат да бъдат доставени, в случай че се стигне до позитивно решение. Засега фокусът е върху Противовъздушна отбрана - немските Iris-T и американските Patriot, от които Украйна ще получи три - от Съединени американски щати, Германия и Нидерландия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР