Няма единен отговор кое ще реши местните избори, но те

...
Няма единен отговор кое ще реши местните избори, но те
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Вероятно ще има тежък сблъсък в сглобката

Няма обединен отговор кое ще реши локалните избори, само че те ще дадат моментна фотография на тежестта на обособените партии. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България "  социологът Кънчо Стойчев.

" Но дано не забравяме, че фотографията ще бъде много размита, защото на многото места, където ние ще имаме наложително втори тур, там към този момент се гласоподава освен партийно. И това, че някой на втори тур е спечелил, не значи, че партията му е мощна, а значи, че е бил подсилен задоволително от другите партии ", добави Стойчев. 

Според него локалните избори са инспекция, само че не безапелационна. Те ще дадат ориентир и ще отприщят нови процеси.

 

" Защото сега политическите дейности на всички съществени политически играчи са съобразени с обстоятелството, че след месец и половина имаме локални избори, и това ги лимитира в техните дейности, тъй като се вършат сметки - да, аз в този момент няма да се опълчва на това, тъй като те ще ме поддържат или назад - аз  сега ще се опълчва, тъй като желая те да изгубят. Ето тези сметки в политиката ги има, не е нещо нелегално. А след изборите, деня след изборите, след резултатите ще отпаднат тези сметки и тогава към този момент политическият пейзаж ще стане доста по-чист, ще се махне тази мъгла, в която не разбираме какво тъкмо се случва. Политиците няма да имат тези ограничавания, но ние се сдържаме, поради локалните избори и прекомерно евентуално е да сме очевидци на един мощен конфликт, в това число и проблеми в тази сглобка ", добави социологът.

По думите на Стойчев, едни избори постоянно са лакмус за настроенията, те дават ориентир и една доста точна моментна фотография всяка партия къде се намира. Спецификата на локалните избори обаче е по-различна от другите типове избори. Затова доста честосе споделя, че като свършат локалните избори, всички са ги спечелили. Зависи кой по какъв начин брои.

" Това, което е значимо сега е, че тези дни се навършват първите 100 дни от кабинета. Не помня точната дата, само че мисля, че сме там някъде доста близко на границата на 100-те дни, да речем 100 дни. 100 дни са задоволителни да проследим линията на това ръководство, на тази, назовават я сглобка, не коалиция, във всеки случай една доста забавна и небивала, необикновена, не европейска форма на политическо съдействие. Какво можем да кажем за тези 100-ина дни? Разочарованието стартира да пораства, хората одобриха тази невероятна, странна, чудновата и много будеща съмнение сглобка с самообладание, защото преживяхме доста избори, които не можеха да си излъчат държавно управление.

И да, желанието да има държавно управление пък каквото и то да било доминираше. Мога да кажа, че това към този момент не е по този начин. Бавно-бавно хората стартират трезво да преценят какво прави тази коалиция и за жалост, преценките на хората са, че нищо от това, което беше дадено от съответните партии не се извършва.

Тоест, че още веднъж е една пушилка, един пушек. Отново имаме политически развой, който се развива за себе си, за участниците в този политически развой. Политическите партии регистрират ползите на тази група дребни елити, само че не и на българския гласоподавател като цяло, не и на българския народ. В този смисъл, имайки поради, че изборите са на 29 октомври, т.е. дотогава имаме повече от месец и половина, т.е.  значи, че това държавно управление ще е към този момент на 150-160 дни, един важен период. И имайки поради, също по този начин, че това за което се кълняха, че ще създадат, сякаш не се случва.

Нито ще се случи еврозоната, нито ще се случи Шенген, за жалост все по-ясно става. Нито нещо се прави свястно в стопанската система, инфлацията продължава да е над европейската, не се овладява растежа на цените. Тоест, изборите ще се случат, в случай че се резервира тази конюнктура, в политиката чудеса не стават за два дни, в едно влошаващо публично мнение във връзка с ръководещите. И в действителност най-интересното на тези избори е, дали българският гласоподавател ще санкционира ръководещите или не ", добави още социологът Кънчо Стойчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР