Няма достатъчно учебници по специалните предмети в професионалното образование. Не

...
Няма достатъчно учебници по специалните предмети в професионалното образование. Не
Коментари Харесай

Министър Денков: Опитът в дуалното обучение трябва да се мултиплицира

Няма задоволително учебници по специфичните предмети в професионалното обучение.

Не доближават учители по тези предмети и по процедура. В същото време към този момент има доста сполучливи модели в областта на дуалното образование, които би трябвало да бъдат мултиплицирани в колкото може повече професионални гимназии.

Тези и други тематики обсъждаха министърът на образованието и науката акад. Николай Денков с преподавателите от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „ Николай Хайтов ” във Варна. За да решат казуса си с учебниците, учителите в региона на мебелното произвеждане във варненското учебно заведение към този момент са основали екипи и са изработили електронни образователни пособия по специфични предмети. Те са подготвени да продължат да работят в тази посока дружно с преподаватели от Лесотехническия университет, като употребяват и задграничен опит.

Учебно-производственият корпус на гимназията е актуален професионален център с софтуерно съоръжение за мебелно произвеждане. 387 възпитаници се образоват по специалностите интериорен дизайн, мебелно произвеждане, реституция на стилни мебели и дограма, парково строителство и озеленяване, горско и ловно стопанство и произвеждане на тапицирани произведения.

Министър Денков видя учениците по мебелно произвеждане в деяние в образователните работилници. Зрелостници от класа по парково строителство демонстрираха софтуера, благодарение на който основават триизмерни планове на бъдещи паркове. Акад. Денков влезе също в час по химия, където деветокласници имаха урок за сапуните и синтетичните миещи субстанции.

ПГГСД „ Николай Хайтов ” е един от най-активните участници в завършилия швейцарски план за дуално образование „ Домино “. Сега работата по този модел продължава посредством плана на МОН „ Подкрепа за дуалната система на образование “. През тази образователна година 152 възпитаници в осем паралелки по четири специалности са включени в дуално образование. Гимназията работи интензивно с бизнеса – имат 16 фирми-партньори, в които учениците се образоват в действителна работна среда.

Гимназията има доста добър опит с възпитаници от ромския и от турския етнос – там ги стимулират да учат, оказват помощ им да придобият специалност и да си намерят работа, като ги включват в дуално образование. Училището е развило сполучлив модел за образование и на младежи със специфични просветителни потребности. С помощта на варненските педагози те получават късмет за професионална реализация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР