Няма да загубим от въвеждането на еврото, както не загубихме

...
Няма да загубим от въвеждането на еврото, както не загубихме
Коментари Харесай

Ще ни удари ли еврото? Разкритие на топ финансист

Няма да загубим от въвеждането на еврото, както не загубихме от валутния ръб. Ще влезем  в една все по-подредена парична система, която е част от един стопански и валутен съюз ”. Това разяснява икономистът и някогашен член на УС на Българска народна банка Румен Аврамов пред Нова нюз.   

Според него би трябвало да бъде закрепена дата, с цел да има целеустременост в стопанската система и финансовата политика.

„ Трябва да обявим дата, това е част от процеса за присъединение към Еврозоната. Но решението не се взима единствено от нас ”, разяснява икономистът

„ Имаме ясно написан проект за деяние, написан в европейските институции, който допуска изцяло проведено прекосяване към Еврозоната. Няма да има смяна във валутния курс ”, изясни Аврамов.

Той напомни, че страната ни би трябвало да премине най-малко 2 години през участие в европейския валутен механизъм, в който България е от 2020 година Така срокът изтича доста скоро и към този момент страната ни ще има всички легални права за кандидатстване в Еврозоната.  

За да покрием маастрихтските критерии обаче би трябвало да понижим инфлацията, изясни специалистът.

„ България е декларирала, че ще влезе в Еврозоната с курса, с който е влезнала в паричния съвет. Този курс в никакъв случай не е бил пипан през последните 25 години и никой няма да го пипа ”, изясни Аврамов и увери, че никой няма да изгуби от средствата си. „ Това е автоматизирана интервенция, в която няма никакъв валутен риск ”, сподели Аврамов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР