„Няма да влезем в Европейския съюз, ако трябва да признаем,

...
„Няма да влезем в Европейския съюз, ако трябва да признаем,
Коментари Харесай

Бучковски: Няма да влезем в ЕС, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин

„ Няма да влезем в Европейския съюз, в случай че би трябвало да признаем, че Гоце Делчев е българин”. Това съобщи някогашният македонски министър председател Владо Бучковски в изявление за Нова телевизия. Така той отговори на въпроса какво би се случило, в случай че България съобщи, че упорства Северна Македония да признае, че Гоце Делчев е българин като изискване по пътя им за участие в Европейски Съюз.

Точно преди два дни полетя първият аероплан от София до Скопие. В същото време депутати от Северна Македония направиха провокация - появиха се с тениски с лика на Гоце Делчев и желаеха приемането на специфична декларация за революционера. Самият Владо Бучковски пък беше уволнен от поста специфичен договарящ на Република Северна Македония с България. Той даде изявление на Евгений Генчев пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина в София.

„ Идвал съм и преди пред паметника на Гоце Делчев поради почитта, която имам към него и поради метода, по който ние македонците израснахме – с мита, легендата за великия апологет Гоце Делчев, който е в основата на самостоятелността на македонската страна. Но въпреки това Гоце се бореше за свободата освен на Македония, само че и на Одринско. Той е огромният бунтовник, който съгласно мен е тази фигура, която демонстрира нашата обща история”, добави той.

Според Владо Бучковски през днешния ден Гоце Делчев би се срамувал и се обръща в гроба, поради своите идеали, поради своите хрумвания. " Днес той би бил един от най-големите космополити. В този миг, в който двете държавни управления показват воля с нова методология да не се приказва единствено за историята, а да се приказва повече за бъдещето, считам че опозицията при нас, в нашия парламент, прави нещо, което не би трябвало да прави в този миг ", добави някогашният министър на защитата.

" Аз съм правист и настоявам, че договорите би трябвало да се съблюдават и че единственото решение, което ни води към компромис, е спазването на контракта. Декларациите и резолюциите в Народното събрание съгласно мен направиха огромна пакост и по тази причина би трябвало да се върнем към контракта. Договорът е доста добър ", сподели Владо Бучковски.

Според него срещата на македонския президент Стево Пендаровски с представители на ОМО " Илинден " не е провокация. " Ако не се беше срещнал с тези хора, жители на Република България, които се дефинират като македонци, а въпреки това македонските българи имат срещи с вашия президент...той просто би трябвало да търси баланс ", добави някогашният министър председател, който е и правист.

На въпроса коя за него е най-ценната и свята историческа македонска персона той бе безапелационен, че това е Гоце Делчев. България признава само, че Гоце Делчев е български народен бунтовник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР