“Няма да спра със скейтбординга, докато силите ми го позволяват”.

...
“Няма да спра със скейтбординга, докато силите ми го позволяват”.
Коментари Харесай

Тони Хоук: хиперактивният гений, който не слиза от скейтборда

“Няма да спра със скейтбординга, до момента в който силите ми го позволяват”. Тези смели думи принадлежат на Тони Хоук - скейтборд легенда, който за спорта на колела е това, което Майкъл Джордан е за баскетбола.
Амбицията на Тони
Болезнено упорит, Хоук от дребен жадува за триумфи. Описван като “хиперактивен” младият Тони не може да бездейства даже и за момент. В допълнение майка му споделя, че синът и от ранна възраст е залагал високи условия за себе си и имал голям брой занимания.
Непоносимостта на Хоук към неуспеха стига до там, че татко му е заставен физически да изкара сина си от горската урва, в която се скрил откакто не получил място в учебния тим по бейзбол.
И въпреки умерената упоритост да е позитивно качество, родителите му били толкоз обезпокоени за него, че се обърнали към учебния психолог. Оценката на експерта била, че Тони е “надарено” дете с коефициент на просветеност от 144 точки. За информация, IQ над 135 пункта слага тествания в 99-я персентил на човечеството.
Скейтбординг без прояснение
Бърдмен, както е прякорът на Тони Хоук, е въведен в света на скейтбординга на 9 годишна възраст, когато се качва на скейта на по-големия си брат. Според уеб страницата на Хоук първото му втурване с дъската не било нищо изключително. “Нямаше просветление, нямаше прояснение - нямаше никакъв знак, че той ще стане най-известният скейтбордист на всички времена”.
Въпреки това Тони се увлича по спорта, може би заради своята неограничена упоритост и бързо напредва с преодоляването на разнообразни трикове. На 12 към този момент взе участие по надпревари, а две години по-късно става професионален скейтбордист. На 16 е титулуван като най-хубавият в света. Успехите за Тони Хоук в света на скейтинга са доста, като те му носят с изключение на популярност и солидни приходи още до момента в който е гимназист.
Ниско и високо
Следват обаче сложни години за Тони, както и за скейтбординга като цяло, чиято известност замира към 90-те. Хоук е заставен да живее с няколко $ дневно, само че до момента в който доста други негови “колеги” сменят попрището, Тони продължава със скейтинга.
Постоянството се отплаща - след години неустановеност скейтинга още веднъж набира популярност, а Хоук подема и първите си бизнес инициативи. Открива фешън линия за скейтбордисти, а през 1999 стартира и един от най-успешните му планове - серията видео игри носещи името на скейтбордиста. До огромна степен те спомагат за международното разпространение на скейтбординга, който към този момент е олимпийски спорт.
Същата година Хоук реализира една от най-съкровените си фантазии - става първият скейтър, който съумява да направи на рампа две и половина завъртания във въздуха. Трикът е прочут като 900.
1999 е и годината, в която Бърдмен се отхвърля от спортната си кариера на скейтбордист с цел да се концентрира върху изнасянето на международни турнета. Това обаче напълно не е последната година, в която светът ще чуе името “Тони Хоук”.
Другият Тони Хоук
Освен топ-скейтбордист Хоук е и сполучлив предприемач. Наскоро излезе най-новата му игра ориентирана към смарт телефон гейминга. Едно от последните забавни инициативи на Хоук пък бе присъединяване му в Poker Stars Player’s Championship - един от най-силните покер шампионати онлайн проведен от PokerStars.
Сред другите занимания на Тони са няколко фешън линии като последната бе открита в Париж през предишния месец. Също по този начин Хоук се занимава и щедрост. Фондация “Тони Хоук” набира средства, с които строи скейт паркове в небогати региони. Целта на плана е да държи подрастващите надалеч от улицата и да им даде безвредна среда, в която да развиват пристрастеността си към скейтинга.
И въпреки славата на Тони в никакъв случай да не е залязвала, тази година името му постоянно намира място в пресата.
Наскоро се разбра, че Хоук ще продуцира Бродуейски мюзикъл на скейтинг тема. Също по този начин той бе гост-лектор на щатския университет “Стивън Ф. Аустин”. В началото на февруари Хоук бе поканен и да изнесе тирада по време на Международния панаир за спортни артикули, който се организира в Мюнхен. По време на панаира Бърдмен показа, че дигитализацията ще спомогне за развиването на спортовете до нови равнища.
Израсналите през 90-те помнят Тони Хоук най-много поради видео игрите и шампионатите с негово присъединяване. И към момента той е прочут най-много със своите скейт изяви. Но зад името на Хоук стоят също по този начин упоритост, непримиримост и разсъдък. Именно поради тях Тони съумява да устои на тежките времена, през които минава скейт културата в края на предишния век. И няма по какъв начин да е другояче, защото Хоук споделя, че за него скейтинга е “изкуство, спорт и метод на живот”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР