Няма да има промяна в цената на яйцата преди Великден.

...
Няма да има промяна в цената на яйцата преди Великден.
Коментари Харесай

Няма да има поскъпване на яйцата преди Великден, уверяват от Съюза на птицевъдите

Няма да има смяна в цената на яйцата преди Великден. Това увери в " Денят стартира " ръководителят на съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

" Не виждам никаква причина цените да скачат, още повече че някои от съставените елементи, формиращи себестойността падат. Търсенето е уравновесено в Европейски Съюз и единствено някой сериозен форсмажор може да промени това ", съобщи той.

За Великден се чака импорт на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни, защото в България производството на яйца с бели черупки не е огромно. Ивайло Гълъбов цитира данни на Евростат, съгласно които цената на яйцата от производител в България сега е най-ниската в Европейски Съюз - 28 ст. без Данък добавена стойност.

" Действително растежът в последната година е голям, само че той последва растежа на всички останали съставни елементи, които образуват цената. Тя се въздейства и от нарасналото търсене, защото птичия грип оказа въздействие и докара до недостиг. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни артикули ", изясни той.

От 28 ст. от производител, цената на яйцето за потребителя скача на 50 стотинки, уточни доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори ". Според него цената на яйцата не се контролира напълно от пазарните правила.



" Докато стигне до потребителя цената нараства и на доста места е към 50 ст., а това е единствената цена, която има значение за хората. Тях не ги интересува, че излизат от производителя на 28 ст., когато те го купуват за 50 ст. Енергоносителите се качват, слизат, само че цената нормално не слиза. Аз не виждам толкоз мотиви за повишение на цените на европейски равнища. Не считам, че цените се контролират напълно от пазарните правила. Ако се контролираха от пазарните правила, щяха да са по-ниски. Мерките за протекционизъм също са фактор, който подвига цените ", съобщи доктор Сергей Иванов.

От Съюза на птицевъдите упорстват за понижено Данък добавена стойност за храните, с цел да са сложени при равни условия с сътрудниците им от други страни в Европейски Съюз.

Според доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори " намаляването на Данък добавена стойност при храните няма да има резултат. Той даде образец със протичащото се в туризма и хляба, където уточни, че Данък добавена стойност е по-нисък, само че цените не са.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР