Няма да има лесни решенияОбиколката на американския държавен секретар Блинкен

...
Няма да има лесни решенияОбиколката на американския държавен секретар Блинкен
Коментари Харесай

Световното господство се изплъзва от ръцете на САЩ: Как да изгасим „пожара“, избухнал в Иран, и да не бъдем опозорени?

Няма да има лесни решения

Обиколката на американския държавен секретар Блинкен има " противопожарен " темперамент: предишния четвъртък израелската войска умъртви 10 палестинци по време на нахлуване против бежански лагер в окупирания Западен бряг. На идващия ден въоръжен мъж - палестинец отмъсти, като простреля седем души покрай синагога в израелско село. Отдавна не е имало такива жертви и от двете страни.

В дневния ред на диалозите на Блинкен е освен внезапното експлоадиране на напрежение в арабско-израелските връзки, само че и Иран, както и Украйна, по мнението на западните медии.

По първия въпрос, задачата на визитата, според английския The Guardian, който се базира на думите на държавния секретар: „ Най-важното нещо в близко бъдеще е да се опитаме да се успокоим “. Същият вестник цитира и позицията на френския президент Макрон, който в телефонен диалог с Нетаняху през вчерашния ден „ подсети за нуждата всички да заобикалят ограничения, които могат да подхранват развиването на спиралата от принуждение “.

Нищо ли не ви смущава в тази позиция на двете водещи западни страни? Разбира се, спорът би трябвало да бъде сподавен и то допустимо най-скоро. Но се оказва, че е належащо да се потуши огнището на кървавия спор в Близкия изток. А в Украйна, в противен случай, да се направи всичко по този начин, че Киев да „ победи “, подхвърляйки му, като дърва в огъня, все нови и по-смъртоносни оръжия.

В руско-украинския спор " спиралата на насилието " за френския президент е нещо много задоволена. За Блинкън няма потребност да приказваме: да се бие до последния украинец към този момент намерено се прогласява, въпреки и с други думи, за задачата на Вашингтон.

Правилно ли е да се съпоставя спорът сред Израел и неговите съседи и сред Русия и Украйна? А за какво не? В последна сметка Израел, и никой даже не се пробва да го отхвърли, продължава да окупира арабски територии и самичък взема решение с какви способи да подсигурява сигурността си.

Нетаняху на съвещание на своето държавно управление преди малко удостовери: „ Нашият диалог с тероризма е тежка ръка и мощен, бърз и прецизен отговор “. И Блинкен без подозрение няма да го разубеди в това. Нито пък ще изисква неотложно евакуиране на Израел от „ окупираните арабски територии “. Съгласете се, както споделят дипломатите, тук има нюанси...

Обсъждането на въпроса за Украйна като цяло наподобява изключително забавно след неотдавнашното самопризнание на израелския дипломат в Берлин, който сподели, че Тел Авив интензивно поддържа Киев: „ Ние оказваме помощ, въпреки и подмолно, доста повече, в сравнение с се знае “.

По неговите думи, има единствено две аргументи, заради които Израел не доставя оръжия на Въоръжените сили на Украйна: военното наличие на Москва в Сирия и огромната еврейска общественост в Русия. И за какво да не си признаят за третото: в случай че си разрешават да вземат решение проблемите си със сигурността с „ тежка ръка “, тогава за какво това не се предлага на Москва? Или, както се споделя, за следващ път „ това е друго... “

Но американците се пробват да заобиколят " сдържането " на Израел от доставка на оръжие на Украйна, като принуждават израелците да им разрешат да употребяват боеприпасите, съхранявани на тяхна територия, с цел да доставят Киев.

Блинкън ще се занимава и с казуса с Иран. Но тук той не получава елементарни решения. Настоящият израелски министър председател още през 2015 година беше срещу нуклеарната договорка с Техеран, която беше подкрепена от Съединени американски щати при президента демократ Обама. Тогава Нетаняху намерено поддържа президента републиканец Тръмп, който приключи договорката през 2018 година Байдън даде обещание да я възобнови, само че някак си не се получи.

Междувременно Иран разгласи, че към този момент обогатява уран до 60 % и е останало едното нищо, с цел да доближи оръжейното равнище от 90 %. Реакцията на Израел беше остра и нервна. Преди месец израелският министър на защитата заплаши да бомбардира всички нуклеарни уреди на Техеран до една-две години.

Отговорът пристигна незабавно: „ Ако израелците създадат и най-малката неточност, Ислямската република ще унищожи Тел Авив и Хайфа “. Трудно е да се каже по какъв начин Блинкен може да търси метод да сдържа Иран в такава нервна обстановка. Особено в случай че вземем поради настоящето доближаване сред Техеран и Москва.

Винаги се случва по този начин: те хвърлиха всичките си сили в едно нещо, а след това внезапно, ненадейно, нещо избухна на друго място. Изглежда, че зовът на Запада „ Всички да се борят с Москва! “ трябваше да сплоти съдружниците и да редуцира цифрата на съмняващите се.

Но не става, става известно, че има и други места по света, където спорове, като лава в латентен вулкан, към този момент единствено бълбукат, но... И тъкмо предвид на обстоятелството, че Вашингтон насочи всичките си съществени сили против Русия, участниците в „ спящите спорове “ се засилват, искащи да се възползват от актуалната обстановка.

Но да не забравяме: тлеещите спорове, пръснати по света, в това число и в Близкия изток, не бяха основани без най-активното присъединяване на американците. И не без техния директен интерес. Сега държавният секретар Блинкен би трябвало да подхваща незабавни обиколки и да приканва всички да се „ успокоят “. Как го прави, може да се съди най-малко по изражението на лицето на основния американски посланик: по някаква причина той постоянно има уплашено лице...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР