Няма да има фалити на фирми, защото парите за капиталови

...
Няма да има фалити на фирми, защото парите за капиталови
Коментари Харесай

Икономист: Проблемите за бизнеса ще дойдат след февруари

Няма да има банкрути на компании, тъй като парите за финансови разноски от бюджета не бяха изхарчени и се трансферират за идната година. Поддържа се някакво равнище на вложенията, въпреки и със средства на данъкоплатците, каза Красен Станчев от Института за пазарна стопанска система пред Блумбърг България.

Според него спадът на производството евентуално ще настъпи второто тримесечие на тази година, само че България е една от добре представящите се страни за предходната година. 

С отлагането и прехвърлянето за идната година на финансовите разноски по бюджета се залага риск не са в способността на държавното управление да извърши стратегиите, заложени в бюджета за 2022 година. Според него изменящата се обстановка след февруари - с променените цени, може да се чака, че всеки ще желае преподписване на контракти и промяна на съществени параметри и цени.

Това е един от най-големите опасности пред стопанската система.

Има и други и те са основно в енергетиката.

" Голям риск е " Марица Изток II " и осъществяването на уговорките по Зелената договорка ".

Преразглеждането на параметрите в Плана за възобновяване и резистентност е неизбежно и ще се случи, безапелационен бе Станчев. Той добави, че " има и прецеденти и то важни - Германия и Холандия, а те са най-големите поддръжници на Зелената договорка ".

В енергетиката има и други проблеми, които към този момент имат единствено частични решения, само че се нуждаят от дълготрайна развръзка.

" Доставките на нуклеарно гориво за 6-ти блок на АЕЦ са към този момент контрактувани, само че остава да се подпише договор с " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " за по-дълъг интервал. Това е доста значимо, тъй като в случай че войната продължава, Русия и " Росатом " евентуално за доста дълго време ще остане рискова компания. Трябва да се мисли, тъй като става дума за между 36 и 40% от енергетиката ни ".

Има проблеми и с резервиращите мощности на АЕЦ " Козлодуй ", поради неналичието на работен потенциал на ПАВЕЦ „ Чаира “, като повредата там " чисто микроикономически не е тривиален проблем - става дума за разход от към 2 милиарда лева за възобновяване ", съобщи събеседникът.

Според него единствената опция са бързо и добре работещите въглищни централи.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР