Няма да има българи в Конституцията, ако не се реши

...
Няма да има българи в Конституцията, ако не се реши
Коментари Харесай

Албанската опозиция в РМС: Без българи в Конституцията, ако не се реши въпросът за 20 %

" Няма да има българи в Конституцията, в случай че не се реши въпросът за " 20 % ". Албанската съпротива няма да бъде част от процеса на конституционни промени, в случай че заличаването на термина " 20 % " в Конституцията, който се отнася до албанския език, не стане част от процеса ", написа македонската медия Аlsat, представена от организация " Фокус ".

Очаква се през днешния ден държавното управление в РМС да гласоподава предлагането за промени в Конституцията.

Депутатът от Движение БЕСА Фадил Зендели е декларирал, че изказванията на водачите на ДСИ и Алианса, че в този момент не би трябвало да се слага акцент върху този въпрос, са безсмислени. Той е декларирал, че конституционните ремонти се случват доста рядко и по тази причина в този момент е моментът да се реши този въпрос.

" Не мога да схвана изказванията на президента на ДСИ (Демократическия съюз за интеграция) и други чиновници на Алианса. Министърът на правораздаването прави работна група и съобщи, че въпросът за 20% ще бъде част от дебата в тази работна група, само че в края на заключенията на работната група, че държавното управление не включва въпроса за 20%. Това значи, че става въпрос за корист с тази тематика от висши чиновници от двете албански партии, които са на власт, само че всъщност всичко приключва с търгове, с близки ползи на чиновниците и техните групи по ползи ", е декларирал Фадил Зендели от придвижване БЕСА.

От " Алтернатива " декларират, че не виждат причина всяка геополитическа цел да е по-важна от интереса на жителите на страната и албанският език да продължава да се назовава с обидния израз " 20% ".

" Тези, които се тормозят от битката с корупцията и името на албанския език, наподобява се опасяват от предишното си и не остават с усещането, че нашата езикова и национална еднаквост би трябвало да бъдат унижавани. Ако това държавно управление не е готово за тези претенции, това е доста неприятна вест за него “.

Правосъдният министър Кренар Лога обаче е декларирал, че няма да се откаже от заличаването на 20-те %, само че първо е трябвало да има консенсус сред македонските партии за вписването на българите в конституцията.

" Албанците не могат да се откажат от настояванията си формулировката 20% да бъде изменена и да стане албански език. Сега, това, което декларирахме, приоритет си остава преамбюлът, за който чакаме консенсус. В първия миг, когато се реализира този консенсус с македонските политически партии, ние незабавно ще желаяме с тези конституционни промени, а може би и преди тези конституционни промени, това също да бъде реализирано “, е декларирал Кренар Лога, министър на правораздаването на РСМ.

Лидерът на ДСИ Али Ахмети съобщи преди дни, че терминът " 20% " не заплашва същността на Охридското съглашение.

" 20% не заплашват същността на Охридското съглашение. Дали 20% или албанския език, същността не се трансформира. Така че ние сме ангажирани с конституционни промени и всички старания са в посока те да се случат “, е декларирал Али Ахмети.

Заличаването на термина 20% за албанския език от Конституцията е предизборно заричане на албанските партии от съвсем две десетилетия. Но процесът е подценен и по време на конституционните промени през 2017 година, когато след съглашението с Гърция страната промени името си на Северна Македония.

Спорат за 20-те % се повдга на фона на това, че през днешния ден държавното управление в Скопие преглежда предлагането за промени в Конституцията на РМС, които включват вписването на българите и други националности в Конституцията на Република Северна Македония.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР