Няма човек от Подбалкана от Калофер до Клисура, който да

...
Няма човек от Подбалкана от Калофер до Клисура, който да
Коментари Харесай

От Калофер до Клисура всички говорят за Делко Шойлеко и неговите...

Няма човек от Подбалкана от Калофер до Клисура, който да не познава или да не знае кой е Делко Шойлеков. Това е готвачът на повикване с основно "Г ".

Хиляди са се наслаждавали на вкусните му ястия, безчет фамилии му поръчват цялостно меню за своите посетители у дома по празниците, написа "Марица ".

Той прави трапези за видни предприемачи и изискани дипломати. Често му поръчват менюто, когато в района идват знатни особи. Гощавал е всички български президенти от 1990 година до момента - и Жельо Желев, и Петър Стоянов, и Георги Първанов, а тази пролет приготви трапезата и за Румен Радев.

Основната част от менюто за тях най-често е зелена салата, печено агнешко и десерт. Готвил е и с Ути Бъчваров, и с Иван Звездев.

Кметовете на селата в района постоянно му поверяват трапезата за гостите на селските събори. Те канят известни артисти и музиканти, сътрудници от други райони, предприемачи, по тази причина най-добре е ястията да са приготвени от занаятчия кулинар.

Завърших инженерство, но избрах кулинарията, приготвянето на ястия ме влече от дребен, споделя Делко Шойлеков. У дома се правеха бабеци, филета, суджуци. Много неща от работата в кухнята ми бяха ясни още от детските години - смесването на подправките, обработката на месото и приемането на готовия артикул.

Това постоянно ми е създавало уют вкъщи, признава той.

Делко Шойлеков е от остарял карловски жанр, който има история на повече от три века и води началото си от Клисура. Мъжът, дал името на рода Шойлекови, пръв на Балканите донесъл маслодайната роза в Клисура още през 18. век. Той се споделя Генчо.

Наричали ароматното и маслодайно цвете просто бодил, а когато локалните почнали да вършат от него розово масло и да го продават, почнали да споделят на Генчо "Шойле ", т. е. покровител.

Запален алпинист, Делко Шойлеков е душата на компанията, щом с другари потеглят към карловските хижи. Те му поверяват приготвянето на храната. Тя става още по-вкусна от положителния му темперамент - топъл, внимателен, отзивчив и безрезервен.

Години наред той подарява и готви курбана на фамозния празник на хижа „ Васил Левски “, който събира планинари от цяла България.

Завършил инженерство, както множеството момчета от Карлово от неговото потомство - изборът в тези години бил поради вероятността за работа в колосите ВМЗ и Карловския тракторен цех. После станал шеф на КАТ, а през 1992 година се посвещава на кулинарията.

Отваря сладкарница, кръщава я „ Лъчо “, с акцентиране на „ о “, това е националното наименование на Карлово, което значи "хубаво, слънчево ". Планирано за сладкарница, заведението стана ресторант с готвени ястия и скара и години наред от заран до вечер се пукаше по шевовете от гости.

Сега хората се ориентираха към фамилни тържества с по 20-30 души, изяснява Шойлеков. Затова и приготвянето на меню за тях открива опция за кулинар като него.

Хубавата храна в положителните заведения за хранене ми правеше усещане още в студентските години, споделя той. Не бях безпаричен студент, имах пари и ценях положителната кухня - правеше ми усещане, когато ястието е добре направено, поднесено изтънчено на аранжирана маса.

Някъде съм видял нещо забавно, другаде съм добавил нещо от себе си или съм трансформирал съгласно моите визии. Така се натрупваха и знания, и предпочитание да върша хубави неща.

Ястията ми постоянно се получават. Ала постоянно опитвам, в никакъв случай не споделям, че това е върхът, постоянно диря нова технология на термообработка, разнообразни подправки, споделя карловецът.

Делко Шойлеков пръв стартира да предлага услугата да подготви меню за посетители. Днес е непостижимо за една работеща жена да посрещне 20-30 души у дома, знам това чудесно, споделя известният кулинар. За него обаче това не е проблем - има съоръжение, съдове, уреди, даже пещ, в която могат да се пекат няколко тави с агнета по едно и също време.

Дълго време поддържал екип от 7-8 души.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР