Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на

...
Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов:Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на цените

Няма съответна реакция от страна на страната на повишението на цените. Това сподели някогашният ръководител на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Таван на надценките съгласно Маргаритов не би била работеща мярка. „ По-големите търговци на дребно постоянно могат да покрият в маржа от производителя до рафта разнообразни проценти оскъпяване с разноски от вида складови, транспортни, образование и така нататък, вследствие на което една стока може да нарастне два пъти от двора на производителя до щанда, а да ви кажат, че надценката е от 2 до 5% ", изясни той.

Той дефинира уеб страницата за инспекция на цените на храните, който проработи през вчерашния ден у нас, като „ уебсайт с кухи все още формули и липса на действителни дейности за намаляване на цените ". „ Това е опит да се систематизира информация, която на практика не води нито до повишение, нито до понижаване на цени ", уточни още той и напомни, че няма по какъв начин да се стигне до нормативни промени без работещ парламент.

Работещият механизъм за преодоляване на инфлацията са нормативни промени и разговор сред страната и търговците. „ Диалогът, който е извършен доста от дълго време към този момент в страни като Франция, Гърция и Испания, докара застопоряване на цените на съществени хранителни артикули за избран интервал от време. Този разговор го нямаше тук, липсват действителни дейности ", разяснява той.

Според икономиста в Института за пазарна стопанска система Петър Ганев уеб сайтът по-скоро би довел до обърквания.

Относно инспекциите на Комисия за защита на конкуренцията той уточни, че те засягат единствено огромни търговски вериги и артикули, които са налични единствено в тях. „ Обосновката на инспекциите малко ме озадачава. Има малко разбор - че цените на енергийните първични материали са тръгнали към този момент надолу, а не се вижда внезапна смяна в цените на храните. Не съм уверен, че разговорът сред страната, производителите и веригите няма да стане още по-забатачен ", уточни Петър Ганев.

Според него в този момент дребните хранителни магазини имат шанса да смъкват цените и да привлекат повече консуматори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР