Някой не иска на територията на България да се появи

...
Някой не иска на територията на България да се появи
Коментари Харесай

Руският посланик: Някой не иска в България да се появи „Балкански поток“

Някой не желае на територията на България да се появи „ Балкански поток “ Има такива сили както в България, по този начин и зад граница. И това, което се случва в този момент колкото и да е необичайно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Това разяснява съветският дипломат Анатолий Макаров пред „ 120 минути “, откакто двама дипломати бяха оповестени за личност нон грата след шпионски скандал през януари.
Шпионска спекулация: Разследват двама съветски дипломати за разузнаване на държавни секрети Руската страна си резервира правото да предприеме ответни ограничения
Външно министерство привика посланика на Русия, откакто основният прокурор Иван Гешев осведоми Екатерина Захариева за двама съветски шпиони у нас в края на предишния месец.

„ Руско-българските връзки съществуваха по един метод до 21 октомври и по различен след 21 октомври. До 21 октомври предходната година връзките ни се развиваха доста сполучливо. (…) На 21 октомври беше открит публично 11-километров водопровод, който свърза турската газопреносна система с българската - в село Горска поляна. Това беше тържествено събитие, дружно с министър-председателя. След това започнаха проблемите. На 25 октомври ме поканиха в Министерство на външните работи и ми оповестиха, че наш посланик се занимава с активност, която не дава отговор на дипломатическата и би трябвало да напусне страната. Това беше първият епизод след датата 21-ви октомври! След това мога да ви опиша и друга история - да вземем за пример на 8 януари, когато в Истанбул се състоя тържественото разкриване на „ Турски поток “. Там бяха поканени и Бойко Борисов, и президентите на Сърбия, на Русия и домакинът - президентът Ердоган. Две седмици след тази среща в Истанбул, още веднъж ме канят в Министерство на външните работи и този път, освен това имам да кажа - това беше направено, през общественото пространство. Съобщават ми, че двама от нашите сътрудници - един от посолството, различен от комерсиалното посланичество, се занимават с противоправна активност и за 48 часа би трябвало да изоставен България. Освен това Главната прокуратура разгласи за търсене по линия на Интерпол още 3-ма съветски жители. На този декор в този момент се строят и се развиват нашите руско-български връзки, не знам по какъв начин ще тръгнат нещата нататък. Ще забележим какво ще стане, само че разбирам, че това са съществени проблеми, които пораждат на този стадий.
Прокуратурата: Двама съветски шпиони събират информация у нас от 2017 година Наказателните производства против тях са спрени, тъй като се употребяват с дипломатически имунитет
Вие разделихте много непосредствено да ви кажа връзките ни преди 21 окт . И след 21 окт . Споменахте всичко това , за 3 месеца , 3- ма съветски дипломати са оповестени з а личност нон - грата . Други двама нямат право да посещават България , а против двама български жители тече произвеждане за шпионаж . Защо се случи по този начин ?

Аз също запитвам. Какво се случи в действителност? Защо станаха по този начин нещата? Защото подобен казус не е имало през цялата история на руско-българските връзки. Не приказвам за 89-та година, приказвам за интервала и преди този момент. Какво се случи в действителност, че откакто „ Турски поток “ стигна до газотранспортната система на България и започваме строителството на газопреносната система на България, „ Български поток “, „ Балкански поток “, породиха тези връзки в връзките сред нашите страни. На някого не му хареса всичко това и някой не желае на територията на България да се появи „ Балкански поток “! Има такива сили както в България, по този начин и зад граница. И това, което се случва в този момент колкото и да е необичайно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Разбирате от математика, всичко се случва след 21 октомври. Това е безусловно явно и несъмнено, провокира усеща на неспокойствие на оскърбление, откакто ви загатнах за тези срещи, събития, които станаха през първата половина на предходната година сред Русия и България. Отношенията ни бяха във напредък и се гордеех с това, че имахме такива връзки сред страните.

Снимка: bTV
Използвайки думата о горчение , тъй като тази дума чух аз . Това е дума , която предавате от вашите сътрудници - господин Лавров , президентът Путин или вие сте о горчен ?

Ще повторя още един път - това, което става в този момент не може да провокира други усеща, с изключение на оскърбление, защото доста неща са направени за развиването на нашите двустранни връзки. Просто се случват неща, които разумно не могат да бъдат обяснени по никакъв метод и това несъмнено, провокира у нас въпроси и аз доста бих желал това, не знам по какъв начин да го нарека - лов на съветски дипломати, да завърши. Има доста потребни неща, които може да свършим отсега нататък. Бих желал силите, които пречат на строителството на „ Балкански поток “, да оставят на мира и България, и Русия. Аз разбирам по този метод нещата – „ Балкански поток “ е план, който е нужен на България, дава отговор на нейните стопански ползи и съм приказвал за това с министър-председателя и с министъра на енергетиката, че този поток ще бъде издигнат. Вярвам на министър-председателя и на министъра на енергетиката, че планът ще бъде сбъднат. Но обстановката е такава, че това не може да провокира наслада у мен. За страдание, сигурно сте чули изявлението на господин Хейл, който приказва по българското радио и сподели, че „ Балкански поток “, който за него е вариация на „ Турски поток “, не би трябвало да се строи, той основава проблем за Съединени американски щати и за цяла Европа. Това чух аз.

Аз също чух изявлението на думите на зам .- държавния секретар Дейвид Хе й л - за тях " Балкански поток " и " Турски поток " е безусловно едно и също нещо . Може ли да ги убедите в противоположното , че това са два разнообразни плана ?
Дейвид Хейл: Съединени американски щати са срещу втората линия на „ Турски поток “ По думите на заместник-държавния секретар по политическите въпроси в Съединени американски щати газопроводът се преглежда от страната му като геостратегически план на Русия
Ще ви кажа, че „ Турски пролив “ е газопровод, който е издигнат от Русия до Турция по дъното на Черно море, който излезе на крайбрежието на Турция, една негова част, е предопределена за турско ползване, а втората линия потегля към Югоизточна Европа. И по нататък - на границата, където аз бях тогава в Странджа, този „ Турски поток “, по 11-километрова връзка, се свърза с газотранспортната система на България. А по-нататък, както споделя господин премиера, това е „ Балкански поток “ и той е прав, съгласно мен. Знам го, тъй като този поток ще тръгне за страните от Югоизточна Европа, в това число Балканските страни и той ще работи в този формат. Затова споделям позицията на министър-председателя на България, да споделям я.

Споделяте - това са 2 разнообразни плана , казвате вие .

Това го споделя министър-председателят Бойко Борисов. Той споделя, че този поток съставлява част от газопреносната система на България, която свързва границата на Сърбия с границата на Турция и по тази система ще тръгне газ, който ще донесе директните такси за българската страна. Знаете ли, в този момент това, че газът върви през Турция, от януари, газът потегли през Турция за България и хазната на България ще получи към 40 млн. евро. Защо ще получи? Защото този газ другояче би минал през Румъния и България би трябвало да заплаща за преноса съответните такси. Това значи, че този газ ще е по-евтин, в сравнение с преди. Това значи, че българското население ще получава газ. Знаете ли какъв брой газ постъпва в България? На този политик, който докара газ в българските домове, би трябвало прижизнено да му се издигне монумент! Не приказвам за София. Ако в София има газ, каква ще е атмосферата? Какъв ще бъде въздухът в София? Знаете какви са информациите за замърсяването на въздуха. Това са доста плюсове. Аз считам, че министър председателят е прав и му имам вяра. Това е. А това, че нещата не се харесват на някого, какво да се прави! Не може да се харесаме на всички! Животът просто е подобен. Просто не би трябвало да се основава такова напрежение в двустранните връзки. Смятам, че това не е вярно. Да, разбирам, че Николо Макиавели споделя, че задачата оправдава средствата. Може би в това има някаква истина.

Искам да ви върна към шпионския скандал инеговите разновидности , тъй като в случай че върнем събитията преди 21 окт омври , предходната година , беше белязана от 2 огромни абсурда , в които бяха забъркани съветските служби . Според " Ню Йорк Т аймс " , опитът за ликвидиране на българския оръжеен търговец , Емилиян Гебрев , е отворил очите на западните служби за битие на скришен екип от съветски убийци , който е работил в няколко страни на Европа . Вие чували ли сте за " Ч аст 29 155 " ?

Задавате ми такива въпроси, които ми припомнят за историята на чудовището от Лох Нес - всички го знаят, само че никой не го е виждал! Не знам за сходна част и кой знае за тази част въобще нещо. Може би е взето от някои фантастични сборници. Не познавам такава част и считам, че не е съществено да се приказва за нещо, което не знам и не желая да знам, тъй като това са мечти.
Обвиниха трима руснаци за опита за ликвидиране на предприемача Емилиян Гебрев Мъжете се издират с алена бюлетина
С подред Ню Йорк таймс и Белинкет Западните служби стоят зад разкриването на с лучая на г - н Гебрев , съгласно източници , представени от тези издания , снимани от камерите в гаража на Гебрев в София , който маже дръжката на вратата му с бойно отровно вещество е същият , който управлява екипа при покушението против Сергей Скрипал в Англия . Има и идентичност на този човек . Сергей Фе д отов , подправено име - Денис Сергеев - същинско име .

Какво ще Ви кажа първо на първо. Първо съм изумен от тази тематика. Това е в подтекста на напрежението, което се основава сред Русия и България и тъкмо в този подтекст се появяват тези разкази. Делото на Гебрев, не знам защо става въпрос, тъй като тогава даже не съм бил в България. Пристигнах в България през октомври 2016 година, преди 3 години. Тази история, както я представяте се е случила някъде напролет на 2015 година. Но считам, че всичко това е някаква безусловно странна, особено реанимирана история, с цел да се подгрее обстановката, която се случва в нашите двустранни връзки. Знам, че на 23-ти прокуратурата се е обърнала към Интерпол с искане да се издирят тези хора, които са взели участие в делото на Гебрев.

Подали са такава молба , добре , само че ме учудва за какво интервалът съответствува със обстановката , в която се намират нашите двустранни връзки . З ащо не се случи преди една година ? Не в някакъв различен интервал , а тъкмо в този момент . Ни що не е инцидентно , знаем това , ние сме съществени хора с Вас .
Емилиян Гебрев пред bTV: Това е една планувана интервенция за физическо и икономическо заличаване Оръжейният предприемач дефинира като "смешни " изказванията, че е токсичен посредством рукола, тъй като в никакъв случай не е ял въпросното растение
Това ме учудва, казвате, че някой Федотов, или както нарекохте този човек, че са го видели в гаража, че е мазал дръжките на колата. Не знам, несъмнено. Ако е мазал дръжките и са се отровили бащата и синът, а във Англия, по-късно са се отровили бащата и дъщерята, поражда странна мисъл в мен. Защо е такава странна селекция - татко и наследник, татко и щерка, освен това несполучлива... И фактът, последното, което ще кажа - това, че е изпратено искане в Интерпол, не значи, че тези хора са отговорни. В цивилизованите страни и в България се прави по този начин. Само съдът потвърждава виновността или невиността на човек. Нали по този начин стоят нещата в България? Кажете ми - нали съдът потвърждава виновността или пък я потвърждава издирването?

Да , съдът би трябвало да реши дали да извърши настояването за трансфер или предаване на непознато правораздаване . Вие сте дипломат , на мен ми е ясно , че не бихте коментирали работата на службите в елементи , само че дано ви задам един подобен въпрос - въпросното лице Денис Сергеев , търсил ли е контакт с съветското посолство , до момента в който е обитавал в София през 2015 г . ? Може би сте задали този въпрос на вашите сътрудници или на вашия предходник ?

А за какво би трябвало да му задам този въпрос? Това не би трябвало да се случва, за какво този човек би трябвало да съществува. Не знам от кое място решихте, че той би трябвало да се обръща към посолството. Тогава не съм работил в посолството. Не знам каква е връзката с посолството. Защо го търсят? Каква е задачата?

Защото абсурдът стана към този момент прекомерно огромен .

Защото без посолство няма скандал! Разбирам, че би трябвало да се включи посолството. 3-ма души, 3-ма дипломати за 2 месеца - това е една доста добра обстановка. За едно денонощие на двама им е неразрешено да влизат в България и това е обикновено? Не считам, че това е обикновено за цивилизованите двустранните връзки. Ако това е цената за построяването на „ Балканския поток “, това е прекомерно скъпа, прекомерно висока цена за двустранните връзки. Ние пазим тези връзки. Така разбирам нещата. И вие би трябвало да ги пазите не по-малко - това е нашата двувековна история, това е моята позиция, извинете ме, може би има и други позиции, позволявам, разбирам, полярност на мненията, само че считам че съм задължен да кажа всичко това.

Разбира се , поканили сме ви , за да чуем вашите отговори и вашата позиция . През седмицата бяхте на среща в Министерството на енергетиката - това ли беше тематиката на диалога ? Това ли казахте на тях , че не може да се харесаш на всички ?
Теменужка Петкова в Съединени американски щати: Намаляваме съветския газ на половина Алтернативните източници на синьо гориво ще са Азербайджан и доставките на полутечен газ
Не знам на кого може да се харесаш. Дали може да се харесаш на своите американски съдружници? Знам, че вашите американски съдружници не желаят да има този газопровод. Не желаят да го има „ Балкански поток “. Знам, че госпожа Теменужка Петкова, посети Америка, че е призната на съответното ниво, знам просто я попитах какво е ситуацията, ще го има ли „ Балкански поток “? Тя ми сподели: Да. Каза ми, че и министър председателят и самата тя - Теменужка Петкова, ще направи всичко допустимо, с цел да бъде осъществен този план на Русия и България. И мен това ме устройва. Това е един приемлив отговор и оповестих за това в Москва.

На този декор , на фона на нашите двустранни връзки в момента , да чакаме ли посещаване на външния министър - господин Лавров , на президента Путин скоро в България ?

Виждате ли - даже подтекста на вашия въпрос звучи по метод като че ли, дали може да дойде господин Путин?

Н е дали , дали би имал предпочитание .

Да, аз ви разбирам за какво говорите това, тъй като разбирате, че ситуацията, която се основава не е удобна. Знам, че има такива сили, които не биха желали господин Лавров да дойде в България, има сили, които не желаят господин Путин да пристигна тук. Знаете ли по кое време за финален път пристигна тук президентът Путин.

Владимир Путин назначи новото държавно управление на Русия От 21 министерства осем са с нови ръководители
Спомням си доста ясно , тъй като отразявах това посещаване през 2007 г .

През 2008 година стана. Питам дали ще бъдат ритуални тези визити - във връзка годишнината от Освобождението на България или ще са отдадени по отношение на някакви съответни планове, някакви съответни каузи, някакви достижения. Смятам, че имаме всички благоприятни условия за това. Много бих желал господин Лавров да дойде в България. От 2014 година, той не е идвал тук, това са 6 години. Отдавна е време да пристигна. Имаме тематики за взаимни договаряния и се надявам това посещаване да се състои, уповавам се на това. И визитата на Путин е едно доста значимо посещаване, той е поканен публично. Надявам се, че сходно посещаване ще се случи, само че по тази причина е нужна съответната подготовка, би трябвало да бъдат осъществени някакви огромни планове и тогава ще приказваме, че е назряло времето за сходно посещаване. Много бих желал страницата, на която се намираме в този момент да бъде обърната. Знам, че огромната част от популацията на България с огромна обич и благосклонности се отнася към нашата страна. Имаме един Бог, един език, обща просвета, общо изкуство, има доста неща общи - ние постоянно сме били един до различен и ще бъдем един до различен. Смятам,че тези контакти, тези визити би трябвало да не престават и по тази причина работя в България към този момент три години и ще върша всичко, с цел да се развиват напред тези връзки. Това е моята задача, по тази причина работя в България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР