Няколкостотин служители на Емко протестираха пред парламента със заканата следващия

...
Няколкостотин служители на Емко протестираха пред парламента със заканата следващия
Коментари Харесай

Съучастниците не могат да останат скрити

Няколкостотин чиновници на " Емко " стачкуваха пред Народното събрание със заканата идващия път да дойдат и служащите от " Дунарит ", които са няколко хиляди.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Бойко Ноев

някогашен министър на защитата, пред " Медиапул " На сцената излиза различен самобитен " Виафот ", облечен в държавни облекла, който крои други схеми. Още по тематиката
Държавата измисли нова скица за придобиване на " Дунарит "

ДКК е купила още едно взимане от КТБ за 38 млн. лева и ще опита да пристъпи към насилствена обмен
20 сеп 2017
Мнения Daily - Кражбата на компании стана рутина по времето на " Бойко-2 "

И още: Русия се завърна в постсъветското пространство
18 сеп 2017
Служители в оръжейния цех " Емко " още веднъж ще стачкуват

Директор в компанията упрекна икономическия министър, че е разпоредил държавното " Кинтекс " да скъса договорите си с военното дружество
13 сеп 2017

Кръгове, свързани с държавното управление, подхващат дейности за преструктуриране на оръжейната промишленост в България. Но не по този начин, че да остане конкурентоспособна, когато премине сегашният пик в търсенето на обичайните за българските военни фабрики произведения. Натискът е за смяна на собствеността - дали от частна в държавна или от частна в друга частна, следва да забележим. В момента в оръжейната ни индустрия преобладават частните предприятия.

Доказано е, че в българските условия държавните или се ограбват на входа и на изхода от доближени на съответната власт, или се ръководят неприятно. Няма нито един образец страната да е вложила в научно-развойна активност в предприятията си, в това число в оръжейния бранш. Обратно, частните компании като " Арсенал ", " Емко ", " Аркус " и " Дунарит " - изреждам единствено по-големите, оцеляха и вървят нагоре основно поради вложенията в нови технологии, в адаптиране на обичайните артикули и в създаването на нови. Така че опитите на днешните ръководещи да национализират, или " одържавят ", както те се показват, военната индустрия няма изгледи да доведат до нещо положително.

След умишленото банкрутиране на КТБ някой неизвестен, прикрит зад офшорки, реши да придобие " Дунарит ". Когато акциите му бяха законно добити от " Емко ", чийто бизнес е напълно на ярко, против сдружението се стовари цялата мощност на страната. Измислят нарушавания, които по закон даже не може да са съображение да се лишава лиценз за интернационална търговия. Просто една група хора са решили непременно да придобият " Дунарит ", а евентуално и други предприятия, унищожавайки по пътя си всяко затруднение.

Фактите приказват, че зад дейностите на министъра Караниколов стоят претекстове, нямащи нищо общо с държавния интерес. На първо място - откритото обвързване на страната с офшорната компания " Виафот " в опитите й да овладее " Дунарит ". Оттам потегля разплитането на кълбото. Тази офшорка, зад която може да стои всеки - от терористична организация до пазарен съперник на България, която две години нелегално води и загуби борбата за " Дунарит ", очевидно се ползваше със странна липса на внимание от страна на способените органи. Освен това нито министърът на стопанската система, нито ДАНС и прокуратурата са обяснили по какъв начин в границите на един ден се направиха няколко цесии и прехвърляния на вземания, които, преди всичко, облагодетелстваха въпросната офшорка. Те бягат от тематиката като демон от тамян. Операциите по придобиване на задължения на " Дунарит " - действителни и подправени, са чиста форма на пране на пари, с което страната се ангажира. И допускам, че съответните посолства в София са си създали изводите.

Сега на сцената излиза различен самобитен " Виафот ", облечен в държавни облекла, и крои други схеми, които нямат нищо общо с правовата страна.

Не познавам Делян Пеевски, само че това, че медиите разкриват редица обстоятелства към него, е едната страна на въпроса. Другата е, че от позиция на управляващите този човек е безупречен български жител. Когато министър председателят Борисов съобщи, че " Дунарит " никога няма да отиде при Пеевски ", въпросът е до каква степен може да се има вяра на думите му. Преди време той съобщи, че " Пеевски се изнася от България ". Пеевски освен не се е изнесъл, само че и публично е заявил ненадейно повишено благосъстояние.

Всички се питат за какво изпълнителната власт се намесва във въпроси, които са прерогатив на правосъдната. От думите на Борисов излиза наяве, че той знае " къде ще отиде " Дунарит ", значи се е сложил над съда и закона. Това самопризнание обаче, в комбиниране с мачкането на " Емко ", е следващото удостоверение, че България е надалеч от правова страна. Това в действителност ни споделят и сътрудниците от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Ако тези процеси продължат, Борисов и ГЕРБ ще платят политическа цена. Има и едно събитие, за което анонимният " колектив " би трябвало да си дава ясна сметка - че България е дребна страна и съучастниците не могат да останат скрити. Случващото се към " Дунарит " и " Емко ", а евентуално скоро и към " Аркус " и " Арсенал " поради апела на Борисов за проверка на приватизациите, се натрупва върху други фундаментални обществено-икономически процеси. Тези процеси зреят и избликът няма да чака дълго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР