Няколко висулки, пръстени и златни перли. Норвежки археолози казват, че това е златната находка на века

...
Норвежец, използващ метален детектор, намери девет висулки, три пръстена и
Коментари Харесай

Норвежец, използващ метален детектор, намери девет висулки, три пръстена и 10 златни перли на южен остров в каквото беше описано като златната находка на века в Норвегия

От Associated Press, 7 септември 2023 г., 9:28 ч.

КОПЕНХАГЕН, Дания -- Отначало норвежкият човек мислеше, че металотърсачът му реагира на шоколадови пари, заровени в пръстта. Оказа се, че има девет висулки, три пръстена и 10 златни перли в това, което беше описано като златната находка на века в страната.

Рядката находка е направена това лято от 51-годишния Ерленд Боре на южния остров Ренесой, близо до град Ставангер. Боре беше купил първия си металотърсач по-рано тази година, за да има хоби, след като неговият лекар му нареди да излиза, вместо да седи на дивана.

Оле Мадсен, директор на Археологическия музей към университета в Ставангер, каза, че намирането на „толкова много злато по едно и също време е изключително необичайно“.

"Това е златната находка на века в Норвегия", каза Мадсън.

През август , Боре започна да обикаля планинския остров с металдетектора си. В изявление, издадено от университета, се казва, че той първо е намерил някакъв отломък, но по-късно е открил нещо, което е „напълно нереално“ — съкровището тежи малко повече от 100 грама (3,5 унции).

Съгласно норвежкото законодателство предмети от преди 1537 г. и монети, по-стари от 1650 г., се считат за държавна собственост и трябва да бъдат предадени.

Доцент Håkon Reiersen с от музея казаха, че златните висулки - плоски, тънки, едностранни златни медали, наречени брактеати - датират от около 500 г. сл. н. е., така нареченият миграционен период в Норвегия, който продължава между 400 и около 550 г., когато е имало широко разпространени миграции в Европа.

Висулките и златните перли са част от „много ефектна огърлица“, направена от квалифицирани бижутери и носена от най-могъщите в обществото, каза Райерсен. Той добави че „в Норвегия не е правено подобно откритие от 19-ти век и това също е много необичайно откритие в скандинавски контекст“.

Експерт по такива висулки, професор Зигмунд Оерл от същия музей, каза, че досега са открити около 1000 златни брактеати в Норвегия, Швеция и Дания. p>

Той каза, че символите на висулките обикновено показват скандинавския бог Один, който изцелява болния кон на сина си. При тези от Ренесой езикът на коня виси на златните висулки и „отпуснатата му поза и изкривените му крака показват, че е наранен“, каза Оерл.

„Символът на коня представляваше болест и страдание, но в същото време надежда за изцеление и нов живот“, добави той.

Планът е находката да бъде изложена в Археологическия музей в Ставангер, на около 300 километра (200 мили) югозападно от Осло.< /p>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР