Няколко търговци във Видин са се регистрирали като земеделски производители,

...
Няколко търговци във Видин са се регистрирали като земеделски производители,
Коментари Харесай

Пишман производители обработват 1-2 декара, а продават тонове зеленчуци като собствена продукция

Няколко търговци във Видин са се записали като аграрни производители, само че " отглеждат “ такива върху 1-2 декара, а продават стотици тонове. Тази продукция се внася от Румъния посредством бусове, които не се управляват. За това предизвестява депутатът Любен Иванов от ПП-ДБ в депутатско запитване до земеделския министър Кирил Вътев и финансовия Асен Василев.

Според депутата импортираната стока се продава от " аграрни производител “ без да се заплащат никакви налози, не се издават и касови бележки, нито фактури. В същото време цените й са по-ниски даже от софийската борса за плодове и зеленчуци, показва депутатът. Той пита дали са правени инспекции и по какъв начин да се реши казусът.

В отговор министър Вътев показва, че от началото на тази година Областните дирекции на БАБХ във Видин и тази в Русе са създали над 200 проверки на обекти, предлагащи плодове и зеленчуци на дребно, при които е открито сходство с условията за проследимост и даване на информация на крайните консуматори. Министърът прецизира, че не са постъпвали съответни информации за нерегламентирана активност от страна на аграрни производители, които да бъдат подложени на по-засилен надзор.

БАБХ дружно с Национална агенция за приходите възнамерява нови проверки в обектите за търговия, обработка и преправка на пресни плодове и зеленчуци във връзка с произхода и качеството на суровините, който употребяват, както и на документите, който ги съпровождат. 

По данни на финансовото министерство по Програмата за съблюдаване на законодателството и понижаване на равнищата на риска за 2022-2023 година за " Укриване на облагите в търговията на едро и дребно с пресни плодове и зеленчуци “ са предоставени 1513 инспекции и 71 проверки. Приключили са 720 инспекции и 12 проверки. Установени са отговорности за налози и осигурителни вноски в размер на 695 156 лв., показва министър Василев, написа Pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР