Няколко са промените в Закона за енергетиката, които предстои да

...
Няколко са промените в Закона за енергетиката, които предстои да
Коментари Харесай

Договори за премии за нови ВЕИ проекти само след търг, предвиждат промени в Закона за енергетиката


Няколко са измененията в Закона за енергетиката, които следва да се случат от месец юли. Това изясни по време на полемика, проведена от сп. „ Ютилитис “ ръководителят на комисията за енергетика към Народното събрание Делян Добрев. По думите му тези промени са предстоящи, макар че за някои може да са изненада. На този стадий, както стана ясно от думите му те са пет.

Първата касае изваждането на пазара на производителите на електрическа енергия от 1 до 4 МВт. Миналата година това, което направихме бе да извадим на борсата производителите над 4 МВт. През идващите един – два месеца (с измененията в Закона за енергетиката) ще свалим този предел на 1 МВт, сподели Добрев. По думите му при тази смяна няма да се дава опция за временен интервал от 6 месеца, както бе при производителите на ВЕИ от 4 МВт. Той се стимулира с това, че при предходната смяна касаела в огромната си част непознати вложители и огромни планове, при които е било належащо предоговориране на банкови задължения, което изисква време.

Втората смяна е обвързвана с даването на награди за производителите от ВЕИ и когенерации. Договори за награди ще има, само че към този момент по този начин, както е в този момент, а по интернационалните модели – единствено след търг и ще касае планове, осъществени след 1 юли 2019 година Третата смяна е по-скоро пояснителна. Тя касае опцията процедурите, които прави КЕВР да се правят редом, с цел да се отстранен неяснотите за какво едни цени се дефинират през юни, а други през юли.

Предвижда се също по този начин да се отстрани административното ограничаване за ВЕИ под 30 кВт, обвързвано с декларирането на създадената електрическа енергия към ФСЕС - това към този момент ще става един път годишно.

Ще се даде опция крайните клиенти, които са присъединени с пряк кабел с построено от тях ВЕИ да не заплащат обвързване към обществото. Става въпрос за това, предприятия, които желаят да създадат на покрива си фатоволтаична централа и тя е присъединени с пряк кабел към самото дружество, т.е. не продават електрическата енергия, а я употребява, да не заплащат обвързване към обществото. Това няма да важи обаче, в случай че връща в мрежата сила.

В момента се търси и по какъв начин да се изчистят текстове, които касаят опцията търговците на електрическа енергия да наблюдават потреблението. Става въпрос за крайни клиенти над 10 МВт и опцията за монтиране на умна измервателна система, както и даване на достъп. Реалната консумация в този момент се дава осем дни по-късно, т.е. по този начин и търговците на пазара ще са наясно освен какъв ток са купили а и какъв ток са продали, а информация ще имат и потребителите.

Разбира се, планува се също по този начин унищожаване на таксите за импорт и експорт на електрическа енергия.

Въвежда се и смяна, обвързвана с ограничение на разполагаемостта на публичния снабдител – НЕК, като задачата е изясняване на количествата свободна сила на пазара.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР