Няколко руски медии използват двудневното посещение на българския държавен глава

...
Няколко руски медии използват двудневното посещение на българския държавен глава
Коментари Харесай

Руски медии: България няма да стане основен европейски хъб в Южна Европа


Няколко съветски медии употребяват двудневното посещаване на българския държавен глава в Русия, с цел да разясняват възможностите на лансираната в понеделник от него концепция за възобновяване на плана " Южен поток " като " Български поток " посредством създаване на директен газопровод сред България и Русия. Като цяло говорещите пред тези медии специалисти са мощно скептични, че реализирането на тази концепция е допустимо. Според тях връщане към „ Южен поток “ няма да има и България няма да стане газоразпределителен хъб на Европейския съюз в югоизточния ъгъл на Европа.

Пред РИА Новости съветският сенатор Алексей Пушков заяввява, че отводът на България през 2014 година от " Южен поток " е бил неточност.

" Отказът на България от " Южен поток " беше доста груба неточност. Турция незабавно се възползва от шанса си, а Федерална република Германия строи " Северен поток-2 ". Добър урок за София ", написа Пушков в Туитър.

Агенцията напомня думите на президента Румен Радев в изявление за вестник " Комерсант ", че България се нуждае от директни доставки на съветски газ през Черно море и че подобен план може да бъде наименуван " Български поток ".

РИА Новости цитира по този мотив и мнението на политолога Александър Сафонов, съгласно който на България ѝ е повлиял образецът на Турция, имайки поради " Турски поток ". Реализацията на руско-турския план дава опция да се взема решение по какъв начин ще се доставят енергоресурси в Европа, счита политологът. " Ако те минат през България или в случай че България най-малко отчасти получава запаси през турска територия, това ще е доста преференциално за София ", споделя Сафонов пред радио " Спутник ".

Предложението на президента Радев е " чистопробен популизъм, връщане към плана " Южен поток " няма да има ", декларира съветският бизнес аналитик Алексей Антонов, представен в " Газета ".

Въпреки съществуването на културни и исторически връзки с Русия, България е членка на Европейски Съюз и НАТО с много слаба стопанска система, подвластна от външната поддръжка. Неуспешният опит с общия план " Южен поток " образно сподели, че вътрешната ѝ политика зависи от инструкции извън, споделя специалистът.

Затова Москва направи избор в интерес на различния план " Турски поток ". През 2017 година " Газпром " влага в този план 41,92 милиарда рубли; следващата година се чака да бъде подготвена първата тръба от газопровода, в края на 2019 година - втората, разяснява изданието.

От 2014 година насам геополитическата обстановка се изостри, а Съединени американски щати подвигнаха рестриктивните мерки върху износа на нефт и газ и през днешния ден интензивно се борят против прокарването на съветски тръбопроводи за експорт на горива. Затова Турция, която показва несравнимо повече политическа автономия през ръководството на Ердоган, наподобява надалеч по-изгоден и по-малко рисков сътрудник, счита Антонов.

" Сега се реализират по едно и също време няколко плана, по-специално " Северен поток-2 ". Отвъд океана се пробват да спъват осъществяването му. Активизирането на още един план може да срещне по-сериозна опозиция ", добавя различен специалист, Богдан Зварич.

" Тъй че България, уви няма да стане главен европейски хъб в Южна Европа. Такъв към този момент стана доста по-сговорчивата и самостоятелна Турция ", заключава " Газета ".

Диверсификацията на маршрутите за доставка на съветски газ в Европа е преференциална основно за Русия. Защото над " Турски поток " тегнат не по-малко закани, в сравнение с над украинския пренос. На Турция ще се наложи да устоя напън от Съединени американски щати и е мъчно да се предскаже какъв ресурс от здравина ще има Ердоган, разяснява за в. " Свободная преса " политологът Игор Шатров.

Според него българският президент работи " съгласно новата обстановка, формираща се в Европа, в блян да гради с Русия двустранни връзки, самостоятелни от Брюксел и Вашингтон. Затова припомня историята на руско-българската дружба. С което един тип претендира страната му да играе специфична роля, в случай че Европа направи завой към Русия ", разсъждава наблюдаващият.

" Конюнктурата се мени и невъзможното става допустимо. Да не забравяме обаче, че България, както сочи формален отчет на Евростат, е най-бедната страна в Европейски Съюз по данни за 2017 година. Икономическата ѝ взаимозависимост от евроструктурите е грандиозна. Политическата ѝ тежест в Евросъюза - ниска. Без поддръжка от Германия и Франция подобен план (предложеният от Румен Радев, б. р.) няма да мине ", твърди Шатров. Но в случай че има тази поддръжка, България може да пренебрегне даже мнението на Съединени американски щати, акцентира той.

" България се пробва да заслужи " газова амнистия " от Русия ", гласи заглавие във " Взгляд ".

Според онлайн изданието " София ще би трябвало мощно да се постарае, с цел да се забърка Русия отново в тази история ".

" Българите би трябвало политически да създадат пас към Русия. Например в случай че вземат, та гласоподават против удължаването на (антируските) наказания от страна на Европейски Съюз, това би подсигурило на България газовата тръба. Те обаче няма да се осмелят. България нищо не желае да прави сама ", изяснява Игор Юшков, водещ специалист от съветския изчерпателен център " Фонд за национална енергийна сигурност ".

Според него София изчаква дефинитивно да се реши въпросът за " Северен поток-2 ", с цел да получи газопровода си с напъните на германците, показва " Взгляд ".

" Щом стане ясно, че " Северен поток-2 " е сбъднат, българите ще стартират договаряния с Брюксел. Със следните причини: германците построиха директен газопровод, значи това не е политическо оръжие на Русия, а стопански план. Следователно тръба може да се гради в коя да е страна в границите на общото законодателство на Европейски Съюз, в това число в България. Ако Брюксел се съгласи с тези доводи, в случай че утвърди публично българската тръба, това ще е сигнал за Русия, че може да възобнови договарянията с България ", декларира специалистът на " Взгляд ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР