Няколко противоречиви сигнала бяха подадени напоследък за това дали е

...
Няколко противоречиви сигнала бяха подадени напоследък за това дали е
Коментари Харесай

Съживяването на ядрената сделка от 2015 г. зависи от компромис между Иран и САЩ?

Няколко спорни сигнала бяха подадени в последно време за това дали е допустимо да се стигне до договорка към 6-10 юни, когато се чака да изтече срокът на подписаното през март съглашение сред Международната организация за атомна сила (МААЕ) и Техеран, отбелязва в. „ Джерусалем пост “.

Освен това на 6 юни ще се организира идващото съвещание на Съвета на шефовете на МААЕ.

Ислямската република и международните сили започваха на няколко пъти да беседват по-сериозно към провежданите на всеки три месеца съвещания на управителния съвет на МААЕ.

Когато в края на 2021 година и по-късно още веднъж през март упованията, че ще има договорка, бяха огромни,

това постоянно се дължеше на догатката, че аятоласите ще желаят договорка преди срещата на съвета на шефовете на МААЕ.

През юни 2020 година управителният съвет осъди Техеран,

което за малко докара до това Ислямската република да направи редица отстъпки пред инспекторите на МААЕ. Ако организацията още веднъж осъди Иран на някое от последните съвещания или на идното съвещание на 6 юни, ще има по-голям късмет тя да отнесе въпроса и до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Това е нещо, което Техеран желае да избегне.

Все още обаче не е ясно дали иранският висш водач аятолах Али Хамейни е задоволително решен да избегне сезирането на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че да направи действителни взаимни отстъпки. Дали ще сметне, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е задоволително застрашителен, с цел да направи отстъпки по нуклеарната си стратегия и договорката да се реализира?

В общи линии страните в договарянията се споразумяха по множеството въпроси още през март.

Според известията Съединени американски щати ще разрешат на Иран

да резервира стотиците си нови усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран на склад, вместо да се постанова да ги унищожава.

Освен тази наредба, договорката главно ще прилича подписаната през 2015 година, по силата на която Иран трябваше да ограничи размера на обогатявания от него уран, както и качеството и броя на центрофугите, които експлоатира във всеки един миг, в подмяна на облекчение на глобите.

Спорният миг беше дали

Съединени американски щати ще извадят по-късно силите Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война от своя лист на терористичните организации и дали Техеран ще поеме някакви задължения, че в подмяна няма да нападна американските ползи в международен мащаб.

По създание Съединени американски щати са подготвени или да се върнат "чисто " към договорката, без да се занимават с въпроса за гвардейския корпус, или да го извадят от листата на терористичните организации в подмяна на задължения за ненападение на американските ползи.

Въпросът е дали Иран ще одобри някой от тези два разновидността, препоръчани от администрацията на Байдън.

В същото време разделянето по въпроса за договорката в политическите среди в Съединени американски щати остава. На 15 март четиридесет и девет от 50-те републиканци в Сената на Съединени американски щати оповестиха, че няма да поддържат очертаващата се нова нуклеарна договорка сред Иран и международните сили, съобщи Ройтерс. Законодателите споделят, че ще създадат всичко по силите си да попречат на съглашение, което не "блокира напълно " опциите на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие, не възпира програмата му за балистични ракети и не се опълчва на "подкрепата на Иран за тероризма ".

Нито един републиканец не гласоподава за нуклеарната договорка с Иран от 2015 година,

подписана през мандата на Барак Обама, а тогава и неколцина демократи се оповестиха срещу, напомня Ройтерс. Конгресът има пълномощията да възобнови съглашението от 2015 година, само че надали ще може да блокира новото, откакто не стори това преди седем години, когато републиканците направляваха Конгреса. Сега демократите имат минимално болшинство в Камарата на представителите и в Сената.

Извън договарянията по нуклеарната договорка е различен гневен съперник на съживяването ѝ – Израел.

И не е инцидентно, че с наближаването на 6 юни министърът на защитата Бени Ганц дойде във Вашингтон, с цел да разиска със съветника по националната сигурност Джейк Съливан точно Иран.

Част от опасността за възкръсване на договорката

беше размита предходната седмица от генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси, който разяснява, че Иран не е дал нужните уточнения по отношение на противозаконните следи от уран, открити от инспекторите, както и пояснения по отношение на недекларираните нуклеарни обекти, уточни Ройтерс. А времето изтича за намиране на решение - Иран и МААЕ се споразумяха на 5 март за поредност замяна на информации, след което ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси "ще има за цел да рапортува заключението си до юни 2022 година (на Съвета на шефовете на МААЕ) ", който стартира на 6 юни, напомня Ройтерс. По видеовръзка Гроси съобщи пред Европарламента: "Не се пробвам да предам алармиращо обръщение, че сме в задънена улица, само че обстановката не наподобява доста добра. Иран не е подготвен да даде информацията, от която се нуждаем ".

Тези въпроси датират още от проникването на Мосад в иранския нуклеарен списък през 2018 година, само че всякога, когато Гроси повдига тези въпроси обществено, това наподобява е сигнал, че Западът като цяло е изгубил самообладание и е по-скоро подготвен за борба, припомня „ Джерусалем пост “.

В същото време Иран наподобява към момента се пробва да дефинира

дали може да надживее западните наказания, като се има поради промененият геополитически подтекст, в който Русия, Китай и други страни от ден на ден се отделят от Запада.

И по този начин тримесечната игра на котка и мишка може да завърши през идващите седмици, в случай че Хаменей най-сетне избере или по-решително да премине към дипломатическо решение, или към дестабилизиращо световно опълчване. Остава и различен значителен въпрос – по кое време в договарянията Съединени американски щати ще се включат непосредствено.

Шести юни наближава. Тогава ще се появи някаква изясненост по бъдещето на нуклеарната договорка с Иран от 2015 година, която беше зачертана едностранно от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. През 2019 година Съединени американски щати включиха ислямския гвардейски корпус в листата си с терористични организации, което беше част от акцията на Тръмп за "максимален напън " върху Иран след излизането на Вашингтон от нуклеарното съглашение от времето на Обама, публично известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние.

Възможностите за реализиране на съглашение бързо понижават.

Във Вашингтон президентът Джо Байдън е изправен пред политически компликации. Сенатори от Републиканската партия и Демократическата партия неотдавна записаха двупартийната си съпротива против премахването на етикета "терористична организация " на гвардейския корпус в необвързващо предложение, в което също по този начин приканиха Байдън да прегледа в съглашението поддръжката на Иран за районния тероризъм - тематика, която се смята за стояща отвън рамките на договарянията, означи "Политико ".

Междувременно иранската нуклеарна стратегия напредва.

Миналата седмица Международната организация за атомна сила, нуклеарният контролен орган на Организация на обединените нации, съобщи, че Иран към този момент разполага с 42 кг обогатен до 60 % уран - равнище, което съгласно специалистите може бързо да бъде превърнато материал за оръжия.

Засега скептичният скептицизъм е главната характерност за опцията да се реализира съглашение сред Вашингтон и Техеран.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР