Няколко приказки – такова наследство оставя геният Оскар Уайлд на

...
Няколко приказки – такова наследство оставя геният Оскар Уайлд на
Коментари Харесай

Синовете на Оскар Уайлд го помнят с Щастливия принц

Няколко приказки – такова завещание оставя геният Оскар Уайлд на децата си, откакто родственици пробват да изличат загатна за него. Синовете му Сирил и Вивиан обаче не не помнят по какъв начин баща им е разказвал „ Щастливия принц” и други истории, с цел да разсъни в сърцата им жал и съпричастие.

Те излизат в томче с пет приказки през 1888 година, а през днешния ден то продължава да е бестселър. „ Щастливия принц” е най-популярното заглавие и от няколко дни в книжарниците е ново независимо издание на приказката. То излезе с емблемата на „ Лист” и е част от хитовата поредност „ Детски шедьоври от велики писатели”. Големите му достолепия са превъзходният нов превод на Диана Симеонова и илюстрациите на Мила Янева-Табакова.

Оскар Уайлд написа „ Щастливия принц” въодушевен от игрите си с момчетата. По това време той към момента е млад и обещаващ създател, а славата му идва от оповестени стихотворения и афоризми. До шедьоври на литературата като „ Портретът на Дориан Грей” или на драматургията като „ Ветрилото на лейди Уиндърмиър” и „ Колко е значимо да бъдеш сериозен” има още време.

През 1888-а Оскар е на на 34, а децата му на 2 и 3 години. В спомените си, писани десетилетия по-късно, по-малкият наследник Вивиан отбелязва, че животът им тогава бил благополучен, а татко му бил любящ и безрезервен...

Малко преди Великден 1895 година обаче нещата се трансформират, тъй като на 25 май писателят чува присъдата “виновен” по обвиняване за “възмутителна демонстрация на неприличие с различен мъж”. Наказанието е две години непоколебим затвор и гениалният драматург е хвърлен в тюрма поради любовта си към един благородник. Нравите на викторианска Англия жигосват сходни връзки като „ содомия”, което отбелязва освен секс с животни, а и хомосексуална обич.

Пет години по-късно гениалният публицист към този момент не е сред живите – умира в Париж след затруднения от менингит, безпаричен и пропуснат. Така и не вижда повече децата си. Веднага след края на процеса брачната половинка му Констанс сменя семейството си на Холанд и бяга в Швейцария с момчетата. После ги изпраща да учат в Германия. Изпитанията обаче не свършват – Констанс умира две години преди брачна половинка си и нейните родственици вършат всичко допустимо синовете на Оскар Уайлд да го не помнят изцяло. Това обаче не се случва, тъй като Сирил и Вивиан помнят „ Щастливия принц” и другите приказки, написани за тях.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР