Няколко поколения възпитаници на Италианския лицей в Горна баня се

...
Няколко поколения възпитаници на Италианския лицей в Горна баня се
Коментари Харесай

Музикална машина на времето за 45 години НУКК

Няколко генерации ученици на Италианския колеж в Горна баня се събраха на сцената за празника на обичаното си учебно заведение
Музикална машина на времето пресъздаде историята на едно от най-престижните учебни заведения у нас - Националния образователен комплекс по просвета с Лицей за проучване на италиански език и просвета в Горна баня. Няколко генерации възпитаници се срещнаха на сцената на мегаспектакъл във връзка 45-годишнината от основаването на НУКК.



Разкошната градина на учебното заведение, основано от Людмила Живкова, се трансформира в театрална сцена. И на инат на капризното време, което редуваше дъжд и слънце, над 1000 души – представители на държавните институции, дипломатическия корпус, преподаватели, възпитаници, родители и другари на лицея извиха грандиозно хоро.

Когато станах шеф преди 34 години, в учебното заведение се учеха 300 деца, рейсовете бяха единствено 5. Днес в НУКК има над 1000 възпитаници, маршрутите, по които се движат учебните рейсове са 21, сподели шефът на влиятелното учебно заведение Величка Велянова. Тя заяви пред посетители, родители и възпитаници специфичната премия, присъдена от президента Румен Радев на НУКК. В златната витрина с най-високи оценки на лицея към този момент е и плакет "Св. Св. Кирил и Методий ". Високото отличие се присъжда от президента на учебното заведение за цялостния му принос към образованието, за развиването на заложбите на стотици младежи, както и за значимата му роля при образуването на образа на актуалната просветителна система в България. Сред многочислените награди на лицея са Златната книга и Златния щемпел на Европа за просвета.



Имали сме доста сложни моменти, само че продължихме делото на Людмила Живкова, сподели госпожа Велянова. Тя описа по какъв начин в най-трудния миг за НУКК, учебното заведение е получило другарската ръка на Италия. И то още веднъж потегли напред със основаването на Лицея за проучване на италиански език и просвета. Празникът на 26 юни бе двоен, тъй като НУКК честваше с изключение на 45 години от основаването си и 30 години от старта на Италианския колеж.



Много ни хулеха, само че доста ни награждаваха, сподели още Величка Велянова. Тя заяви, че на 35-ата годишнина на НУКК учебното заведение е било първо по триумф в цяла България. Днес възпитаниците му се гордеят в обстоятелството, че НУКК е в топ 10 на всички ранглисти. Училището ще пребъде, тъй като е цялостно с жадни за познания деца и всеотдайни родители, без които ние нямаше да имаме силите да вървим напред, заключи Величка Велянова. Заслужено Училищното настоятелство й връчи Удостоверение със знак за благодарност за дългогодишната й безрезервност. Отличието бе обявено от ръководителя на настоятелството, именитият публицист Димитър Томов.



Това е вашият празник, доста съм щастлива да се върна тук след 22 години, сподели посланикът на Италия у нас Джузепита Дзара. Училището е път към нашата страна, стопанска система и просвета тези които учат италиански език са посланици на италианския език и просвета, където и да се намират, съобщи още Нейно превъзходителство, която приказва прелестен български език.



„ Когато пристигнах в България, се срещнах с вашата велика история и разбрах, че за мен е извънредно значимо да науча български език. Един академик българин, който знае 8 езика, ми сподели: този, който знае даден език има страната. Затова Ви поисквам, скъпи деца - притежавате Италия” – провокира бурни аплодисменти с думите си Джузепина Дзара.



Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, който бе специфичен посетител на концерта, благослови децата. И им сподели: Помнете, най огромна мощ има детската молитва!”



Преди множеството 20 години Вие грабнахте сърцето ми и то остана тук, обърна се митрополит Николай към Величка Велянова. И добави: „ Вие сте български будител, създавате актуалните и бъдещи будители на България”.



Три обичани лица на НУКК получиха специфични награди за всеотдайната си работа през годините. Деца и преподаватели ликуваха, когато чуха имената на Даниела Бошнакова, Зоя Миткова и Евгения Здравкова. Г-жа Бошнакова е заместник-директор на НУКК, който следи детската градина на учебното заведение. Огромната част от учениците, завършващи лицея, са седнали за първи път на чин точно в нейните класни стаи. Г-жа Миткова е психолог, част от Научната лаборатория, скъпа поддръжка в сложните моменти за всеки възпитаник. А Евгения Здравкова е дългогодишният занаятчия готвач на НУКК още от времето на Людмила Живкова. Всъщност, Живкова я заварва в комплекса. Майстор Здравкова е изпратила хиляди ученици на НУКК по света, откакто са расли здрави и щастливи под нейните грижи. Специално обръщение към лицея насочи министърът на културата на Ватикана.



Цялата история на НУКК – от времето, когато Людмила Живкова харесва постройката на санаториума на пощите за новаторски тогава образователен комплекс, до през днешния ден, когато лицеят дава на света влиятелни експерти, описаха учениците на сцената с музика, песни и танци. В спектакъла, дело на режисьора Николай Априлов, участваха всички ученици на НУКК – от детската градина до 12-и клас. Специално присъединяване имаха и някогашни възпитаници на Лицея.



Георги Михайлов, който приключва висшето си обучение в Италия и през днешния ден е началник на международна изследователска група за изкуствен интелект, смая гостите с виртуазното си осъществяване на O, sole mio. Накрая всички – от детската градина, до 12-и клас, и към този момент приключили възпитаници излязоха дружно на сцената за най-радостните шопски и добруджански танци.



Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР