“Няколко пъти Живко ми е казвал, че с Младен Маринов

...
“Няколко пъти Живко ми е казвал, че с Младен Маринов
Коментари Харесай

Само във Фрог: Спецпрокуратурата искала да изчезнат показанията за Младен Маринов и рушвета от 100 бона ме...

“Няколко пъти Живко ми е казвал, че с Младен Маринов се среща персонално единствено Ради Ланеца и че на вътрешния министър Маринов заплащат доста - 100 хиляди лв. месечно, с цел да не бъдат закачани от полицията ”. Това научи Фрог нюз от източници в Съдебната палата.

 

“На процедура всички, които са се докоснали по време на работата си до тези самопризнания, имат нелека орис ”, безапелационни са източниците ни.

Според тях всичко стартира със задачата да бъде разпитан въпросния човек, който е бил наясно с метода, по който работи наркобандата на Радо Ланеца, Весо Паяка и Стъкларя. На срещата отиват действен служащ от наркоотдела в ГДБОП и проверяваща полицайка /имената им съзнателно ще спестим/. Именно там мъжът за първи път отваря дума за подкупа. Признанията му са били документирани по надлежния ред, а по-късно показани по делото против групата на Ланеца на наблюдаващия прокурор.

 

Отпор

Източниците ни описаха, че малко по-късно обвинителят е бил приканен да се отърве от свидетелствата, само че той отхвърля. Странно е, че по-късно този обвинител е “награден ”, като е командирован в далечен пограничен регион.
Паралелно с това оперативният служащ и проверяващата полицайка са били посъветвани да изоставен. След отвод, първият е изместен в друга работа, а вторият е подложен на различен тип тестване. Какво е то?

На 25 юни 2020 година изненадващо са арестувани за рушвет началника на наркозвеното в ГДБОП Цветан Панков и неговия заместител Кирил Ванков - хора, които имат решаваща роля за откриване на наркогрупата на Ланеца и Паяка. Според формалната информация на Министерство на вътрешните работи Стъкларя - също от тази тайфа, е дал на Панков 5 000 лв. при среща на четири очи. В това време Ланеца и Стъкларя са били оповестени за търсене даже и посредством Интерпол по искане точно на ГДБОП. Странно е по какъв начин ден по-рано те се появяват в спецпрокуратурата, с цел да дадат показания против двете ченгета, които ги преследват. Как са влезнали в България неусетно? Защо откакто са цъфнали в спеца, не е била известена службата, която ги търси близо три години? Все въпроси, на които няма отговор.

В деня на ареста на Панков и Ванков в същата спецпрокуратура е била привикана и проверяващата полицайка, оформила показанията на тайния очевидец, разказал за 100 -те бона рушвет. Според източниците ни тя е престояла там часове наред, с вярата, че ще “пропее ” против сътрудниците си. Говори се, че даже е била предизвестена, че в случай че не се сети за “нещо против тях ”, може да бъде подведена под наказателна отговорност. Разбирайки, че тази цел няма да бъде реализирана, дамата е пусната да си върви.

 

Друг скришен очевидец

В заплетената наркосага на повърхността изплуват значими показания, дадени пред профилирания съд на 26 януари 2021 година Те са направени от различен Свидетел № 456 с загадка идентичност. На въпрос дали групата на Ланеца е била покровителствана от служители на реда, той оповестява буквално: “Мога да кажа за друго наказателно произвеждане, а точно за арестуваните служители на реда от ГДБОП, че ръководителите на това ОПГ Радо Ланеца и Весо Паяка са дали лъжливи показания по тези лица и по това дело са пуснати ”.

 

В момента двете каузи - това против групата на Ланеца и против двамата антимафиоти, се намират в правосъдна фаза. Те са толкоз преплетени и свързани между тях, че едва ли юристите ще се изненадат, в случай че най-после се окаже, че зад тях стои голям скришен скрит план, целящ уличените наркоиграчи да излязат чисти от обстановката.

 

Тефтерчета

 

Защо? И кой има интерес от всичко това? Отговорът на тези въпроси може би се крие в откритите материални доказателства по време на полицейската акция против групата на Ланеца през 2017 година Тогава оперативните служащи от ГДБОП попадат на две тефтерчета. В тях в детайли са били разказани подкупите, които бандата е давала на хора от изпълнителната и правосъдна власт. Нещо като “такса успокоение ”. В бележниците попадат имена на чиновници от Столична дирекция на вътрешните работи, ГДБОП, следствието, районна прокуратура, софийска градска прокуратурата и т. н. Общата сума на рушветите е възлизала на 780 000 лв. месечно. До този миг нито една работа не се е захванал да разплита скандалната информация. Нещо повече, има данни, че от “Вътрешна сигурност ” са се създали на “ три и половина ”, единствено и единствено да не вкарват този “таралеж в гащите ”. В същото време в престъпния свят интензивно се разяснява, че за главата на Ванков и Панков са дадени 1 млн. лв..

 

Припомняме ви, че задържането им стана мотив да бъде поискана и оставката на тогавашния началник на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Вероятно той също е знаел чудесно за тайния Свидетел и показанията му за 100 000 лв. рушвет за Младен Маринов - тогава вътрешен министър. До този миг Младенов, сегашен народен представител от ГЕРБ, не е отрекъл обществено изнесените обстоятелства.

 

Според източниците ни от Съдебната палата в групата на Ланеца е имало двама съученици  на тогавашния зам.-шеф на ГДБОП Любомир Янев. Говори се даже, че той се е срещнал с единия от задържаните. След отстраняването на Ивайло Спиридонов, Янев сяда в неговия началнически стол.

 

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР