Няколко от най-големите банки са станали покровители на съмнителни схеми,

...
Няколко от най-големите банки са станали покровители на съмнителни схеми,
Коментари Харесай

Топбанки по света с чадър над пирамиди и олигарси

Няколко от най-големите банки са станали настойници на съмнителни схеми, мръсни пари, пирамиди, олигарси и нарушители. Това демонстрират документи за съмнителни транзакции на обща сума към 2 трилиона $. Документите са на FinCEN - особено поделение за битка с финансовите закононарушения в министерството на финансите на Съединени американски щати, които са в основата на огромно журналистическо следствие, в което са взели участие над 108 публицисти от 88 страни, включително и кореспонденти от програмата на Би Би Си " Панорама ".

Става дума за повече от  2 500 документи, огромната част от които са доклади, които банките са предоставяли на финансовото министерство на Съединени американски щати в сходство със закона за интервала от 2000 по 2017 година. В тези доклади се оповестява за подозрителни дейности на клиенти на банките, само че сами по себе си тези документи не са доказателство за нарушавания на закона.

Две значими абревиатури - FinCEN и SAR

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) е поделение за битка с финансовите закононарушения в министерството на финансите и се занимава с разбора на придвижването на финансовите потоци. FinCEN партнира с  други държавни служби и организации, както и със американските спецслужби. Банките са длъжни да осведомят FinCEN за всички подозрителни транзакции в долари, даже в случай че те са осъществени отвън територията на Съединени американски щати.

SAR (suspicious activity report) е формуляр, който се попълня от банките, в случай че има съмнения за транзакциите на някой клиент, като доклада се изпраща и до FinCEN. Това са докладите за подозрителните интервенции.

„ Изтеклите документи FinCEN  помогнаха да се разбере, че банките знаят за големите потоци от мръсни пари по целия свят ", твърди Фергус Шил от консорциума на проверяващите публицисти. По неговите думи става сума за големи пари – за сума от към 2 трилиона $, само че това е единствено дребна част от докладите SAR, пратени за този интервал. Той твърди, че схемата демонстрира по какъв начин едни от най-големите банки в света са покровителствали световноизвестни пирамидални схеми и олигарси.

" За пръв път демонстрираме секретни документи на щатските служби, които са правени от банките и са подавани към американското държавно управление. В тях се вижда, че има пари, откраднати от страни, генерирани от продажба на опиати, както и от тероризъм, и те са скрити по целия свят ", разяснява сътрудника му Кейминър.

От интернационалния консорциум акцентират, че банките са боравили с подозрителни преводи на потвърдени нарушители от целия свят. Те ги назовават " мръсни пари, които унищожават фантазии и животи от Украйна до Съединените щати, от Тунис до Туркменистан ".

Какви са разкритията

◾Банката HSBC е разрешавала да се трансферират по света милиони долари крадени пари, даже откакто е била осведомена от американки следователи, че схемата, които употребяват клиентите й, е била мошеническа.

◾ JP Morgan е разрешила на една компания да преведе повече от 1 милиарда $ посредством лондонския си клон без

даже да знае на кого принадлежи тази компания. Впоследствие банката е научила, че компанията е благосъстоятелност на човек, който е измежду топ 10 на търсените нарушители от Съединени американски щати.

◾ Един от околните съратници на президента Путин е употребявал лондонската банка Barclays, с цел да избегне западните наказания като купува творби на изкуството.

◾В отдела за разбор и битка с финансовите закононарушения финансовото министерство на Съединени американски щати дефинират Англия като " пълномощия с нараснал риск ". Тази характерност е дадена поради количеството регистрирани в страната компании, които попадат в докладите SAR. В документите FinCEN се загатва за повече от 3000 такива английски компании, в пъти повече от всички други страни.

◾ Централната банка на ОАЕ не е реагирала на предизвестие и не е взела ограничения за една локална компания, която е помогнала на Иран да избегне глобите.

◾ Deutsche Bank е обвързвана със съмнителни транзакции на стойност 1,3 трилиона $, за които се твърди, че са за хора, свързани с проведена престъпност, тероризъм и опиати.

◾Банката Standard Chartered е траяла да превежда пари на Arab Bank години откакто е станало ясно, че от

сметки на последната са финансирани терористични интервенции.

Ръководството на голям брой финансови институции си е затваряло очите за предизвестията на сътрудници за подозрителни дейности. Банките са се надявали, че при разкритие ще съумеят да сключат съглашение с правораздаването, което планува единствено санкции. Въпреки това, дори и след финансови наказания, институции като " Джей Пи Морган Чейс ", " Ейч Ес Би Си ", " Дойче банк " и " Банк ъв Ню Йорк " са траяли с транзакциите.

Уникално следствие

През последните години, 4 интернационалните журналистически следствия раздрусаха финансовия свят:

Райски досиета, 2017 година : Съдържаше голям масив документи от офшорните компании, разкриващи офшорни финансови покупко-продажби на политици, звезди и предприемачи.

Панамски досиета, 2016 година : Разследване, показващо по какъв начин богати хора по целия свят употребяват данъчните преференции на офшорните зони за свои ползи.

Швейцарски досиета, 2015 година : Разследване на швейцарския филиал на HSBC, което сподели по какъв начин банката употребява законите на страната за банковата загадка, с цел да оказва помощ на клиенти да крият налози.

 

Люксембургски досиета (LuxLeaks), 2014 година . Разследване на одиторската компания PriceWaterhouseCoopers, което сподели по какъв начин мощни компании употребяват Люксембург за понижаване на налози.

Изтичането на документите от FinCEN се отличава от всички досегашните с това, че не става дума за документи на компании, а за банкови доклади от разнообразни страни. Разследването повдига въпроса за какво банките, за които  има съмнения за неправилните преводи, рядко са предприемали някакви стъпки, с цел да ги предотвратят.

Според финансовото министерство на Съединени американски щати оповестените документи могат да нанесат сериозен удар по националната сигурност на Съединени американски щати, а също по този начин да слагат под опасност сигурността на финансови институции и лица, които са дали на управляващите своите доклади за подозрителни транзакции.

Руските олигарси

Банковото следствие освети подозрителните интервенции, свързани с съветски предприемачи, политици и обществени фигури, в детайли разказани в задграничните медии. Руският олигарх Олег Дерипаска употребявал малкоизвестната латвийска банка Expobank (преди това се е наричала LTB Bank) за превод на милиарди долари за своя бизнес и е допустимо по този метод да е плащал на лобисти във Вашингтон частни самолети, офиси, домове, както и недвижими парцели в Чера гора, написа Re: Baltica.

Цитира се и че някогашният началник на администрацията на Борис Елцин и настоящ консултант на президента Валентин Юмашев получил 6 милиона $ от записана на английските Вирджински острови компания Epion Holdings Limited.

Британската Barclays, която има филиал  в Съединени американски щати, пък е направила транзакция от името на съветските братя предприемачи Аркадий и Борис Ротенберг. Подобни интервенции обаче са неразрешени, защото и двамата милиардери са включени в глобите на Съединени американски щати. За да избегнат закона обаче те са употребявали артпазара, който не попада под ударите на глобите. Братята посредством медиатори купували творби на изкуството, в това число картина на белгийски сюрреалист за 7,5 милиона $.

Още през юли на тази договорка обърна внимание и американския Сенат, който изнесе специфичен отчет на тематика: „ Артиндустрията, която подрива глобите “.

Аркадий Ротенберг коментирал следствието като споделил, че не е правил никакви интервенции през английската банка след въвеждането на глобите, както и че няма отношение към компанията Ayrton, която е посочена като медиатор в договорката.

Бившият началник на " военната търговия " Леонид Тейф и брачната половинка му Татяна също попадат в следствието. В Съединени американски щати те са разследвани за обвинявания в огромно заграбване (според следствието, на стойност 150 милиона долара) в Русия. Татяна Тейф е получила превод от 400 милиона $ от хонгконгската компания " Ринго Трейдинг Лимитид ", която се твърди, че е обвързвана с банкера Сергей Магин, който е наказан за банкова спекулация.

Българската диря

България попада в отчета с измамницата на криптовалутата One Coin Ружа Игнатова, която е в неопределеност от години, само че е упрекната от Съединени американски щати за финансови измами. Тя участва в следствието с 29 транзакции, осъществени от 13 банки на стойност 139 милиона $. Сумите са превеждани през 2015 и 2016 година.

Освен това три българските банки с транзакции за 60 милиона $ са избрани като съмнителни
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР