Няколко китайски министерства взеха решението да подобрят качеството на т.

...
Няколко китайски министерства взеха решението да подобрят качеството на т.
Коментари Харесай

Големият дълг на местните правителства кара Китай да преоцени модела си на капитализъм

Няколко китайски министерства взеха решението да подобрят качеството на така наречен " профилирани градове ", които се множат бурно последните 2 години. Развитието им е в резултат на дългогодишните старания на Китай да се лимитират мегаполисите, а популацията на страната да се резервира разпръснато. Концепцията за спезиализираните градове стана държавна политика, целяща да развива стопанските системи на дребни градове (до 500 000) с фокус върху избран бранш.

Успехът им обаче е под въпрос и това постанова преоценяване и смяна на модела за да се избегнат безразсъдни вложения, които натоварват локалните държавни управления с повече дълг, написа Reuters.

Търсенето на различни източници на напредък стана по-спешно, защото стопанската система на Китай се охлади до най-слабия си ритъм на приръст след международната финансова рецесия.

Забавянето докара до спекулации за съществуването на нападателни ограничения за стимулиране, които водят до повишаване на локалния дълг. Пекин обаче повтори уговорката си да ограничи всякакво повишаване на дълга на локалната власт.

" Ще укрепим регулацията и ще премахнем проблематичните специфични градове, като в същото време ще разпространяваме модела на развиване на тези, които демонстрират забележителни резултати ", сподели в петък шефът на Департамента по обмисляне на Националната комисия за развиване и промени.

Вдъхновени от долината Напа в Калифорния и Швейцарския град Давос, всеки профилиран град предлага запаси за съответна промишленост като софтуерно предприемачество, произвеждане, туризъм или финанси. В идеалния този модел би основал пазарни условия, които притеглят бизнеса и улесняват миграцията на надарени младежи и икономическия напредък в близките региони.

Внезапната известност на профилираните градове би трябвало да се преглежда в подтекста на увеличаващия се дълг на локалните държавни управления, които S&P прави оценка на 6 трилиона $. Тъй като проектът за шерване на налози от 1994 година изхарчи техните бюджети, локалните управляващи разчитат на продажби на земя, с цел да финансират инфраструктурни планове и да реализират политически цели.

През 2014 година обаче централното държавно управление започва акция за унищожаване " сенчестата " платформа на локалните управляващи за придобиване заеми от държавни банки. Специализираните градове дадоха на локалните управляващи опция да рефинансират тези платформи. Например, април 2017 година, Китайската банка за строителство разгласи ангажимент от най-малко 100 милиарда ренминби в профилирани заеми за първите 127 профилирани градове, оповестени от централните държавни организации. Първият подобен заем, възлизащ на 1,36 милиарда ренминби, бе възложен на община Чонгчинг. Това не провокира интерес измежду вложители, само че притегли фирмите за недвижими парцели, които видяха опция да закупят земя при субсидирани ставки, написа Йунмо Уанг за Harvard Kennedy School.

Наскоро държавните чиновници в Пекин започнаха да следят взрива на профилираните градове. През юли 2017 година шефът на Департамента по обмисляне на Националната комисия за развиване и промени намерено подлага на критика държавните управления за класифицирането на индустриалните паркове като профилирани градове.

Тези мнения отразяват опасенията, че моделът е бил погрешно конструиран, с цел да легитимира нерентабилни инфраструктурни планове и да субсидира търговски недвижими парцели. Освен това някои градове към този момент са се провалили. Указ на Държавния съвет от края на предходната година съобщи, че статут на профилиран град ще бъде даван с по-голямо внимание, с цел да се предотврати нецелесъобразно поощряване на фирмите за недвижими парцели или изостряне на равнищата на локалния дълг.

Сравнени със остарелия модел на държавни инфраструктурни вложения и индустриални паркове, профилираните градове съставляват нов метод с по-голяма самостоятелност за частния бранш и внимание към локалния подтекст. Тъй като Китай минава от стопанска система, водена от държавни вложения, експериментирането ще бъде от значително значение. Бързият цикъл на развиването и ограничението на профилираните градове илюстрира по какъв начин Китай подхожда към експериментирането с създаването на икономическа политика и договарянето ѝ с разпокъсаната администрация. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР