Митинг в подкрепа на преврата в Нигер след заплаха от военна намеса

...
Няколко хиляди души демонстрираха в столицата на Нигер в подкрепа
Коментари Харесай

Няколко хиляди души демонстрираха в столицата на Нигер в подкрепа на военния преврат от миналия месец, чийто лидер предупреди срещу външна намеса и предложи тригодишен преход на властта .

Демонстрантите в неделя скандираха лозунги, враждебни към бившата колониална сила Франция и Западноафриканския регионален блок Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS), който обмисля потенциална военна операция за възстановяване на избрания президент Мохамед Базум, ако продължават преговорите с лидерите на преврата неуспешно.

Новите военни лидери на държавата Сахел официално забраниха демонстрациите, но на практика тези, които подкрепят преврата, имат право да продължат.

Демонстрантите размахваха плакати с надписи „Спрете военната намеса“ и „Не на санкциите“ във връзка с финансовите и търговски ограничения, наложени от ECOWAS четири дни след преврата на 26 юли.

Последният от поредица митинги в подкрепа на преврат дойде ден след като новият военен управник в Ниамей предупреди, че атака срещу Нигер няма да бъде „разходка в парка“.

Генерал Абдурахман Чиани също каза в телевизионно обръщение в събота, че не желае да „конфискува“ властта и преходът на властта обратно към гражданското управление няма да продължи повече от три години.

Ибрахим Яхая Ибрахим, анализатор от Международната кризисна група, каза при обявяването на тригодишния преходен период от Чиани, че „топката е в полето на ECOWAS“.

„Преходът определи условията на преговорите. Ако ECOWAS настоява, че лидерите трябва да върнат правителството на цивилните и да възстановят президента Базум, тогава вероятно ще видим военна намеса“, каза той пред Al Jazeera.

Новите лидери на Нигер обвиниха Франция, близък съюзник на Базум, че стои зад позицията срещу преврата, заета от ECOWAS, който в събота направи нов натиск за дипломатическо решение.

След като началниците на щабовете на ECOWAS се срещнаха в столицата на Гана Акра в петък, блокът от 15 държави заяви, че е договорил дата за потенциални военни действия.

INTERACTIVE-ECOWAS STATES

Дипломатически тласък

Въпреки заплахата си от намеса, ECOWAS изпрати дипломатическа делегация в Ниамей в събота, водена от бившия нигерийски лидер Абдулсалами Абубакар.

Телевизията на Нигер показа как членове на делегацията се ръкуват с Базум, който остава в ареста.

Той също така излъчи кадри на разговора на Абубакар с Чиани, но съдържанието на обмена не беше публично достояние.

В своето телевизионно обръщение в събота Чиани твърди, че ECOWAS се „готви да атакува Нигер, като създаде окупационна армия в сътрудничество с чужда армия“, без да казва коя страна има предвид.

„Ако трябва да бъде предприето нападение срещу нас, това няма да е разходката в парка, както си мислят някои хора.“

Чиани също обяви 30-дневен период на „национален диалог“ за изготвяне на „конкретни предложения“ за полагане на основите на „нов конституционен живот“.

Лидерите на ECOWAS казват, че трябва да действат сега, след като Нигер стана четвъртата западноафриканска нация от 2020 г. насам, претърпяла преврат, след Буркина Фасо, Гвинея и Мали.

Блокът се съгласи да активира „резервни сили“ като последно средство за възстановяване на демокрацията в Нигер.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР