Няколко долара в очното дъно. В една страна, разтърсена от

...
Няколко долара в очното дъно. В една страна, разтърсена от
Коментари Харесай

Останали без пукнато песо: Аржентинците продават ирисите си за малко криптовалута

Няколко $ в очното дъно. В една страна, разтърсена от инфлация , към която се прибавя и нова политика на икономии, десетки хиляди аржентинци дават ирисите си за биометрично сканиране на криптовалута " Уърлдкойн " (Worldcoin), осведоми Франс прес.

В дребен търговски център в Буенос Айрес Хуан Соса замръзва за няколко секунди пред сребърна сфера с вградена камера , която като че ли е излязла от остарял научнофантастичен филм. Преминава кръг светлина и той получава в цифровия си портфейл токени, които се равняват на 80 $.

" Правя го, защото нямам към този момент и песо. За нищо друго ", мърмори 64-годишният преподавател по бойни изкуства. " Не бих желал да го върша, само че на моята възраст към този момент никой не ми дава работа, а нуждая се от пари ", съобщи той пред организацията.

Журналистите от Агенция Франс Прес са срещнали мнозина с профила на Хуан Соса на опашките пред щандовете на " Уърлдкойн " в столицата (250 в страната), на които млади оператори сканират ирисите им с биометричен уред.

За " Уърлдкойн " не става дума за " трансакция " - ирис против пари , а за първите стъпки към построяването на " най-голямата финансова и идентификационна мрежа в света, която резервира конфиденциалността на персоналните данни ".

Ирисът е един тип дигитален паспорт, работещ с помощта на блокчейна и разрешава на потребителите да потвърдят идентичността си онлайн, без да споделят персонални данни. С вярата за универсални приходи, изразени в криптовалута. 

Системата за инспекция на " Уърлдкойн ", основана върху разпознаването на ириса, пусната през юли 2023 година от шефа на " ОупънЕйАй " (OpenAI) Сам Алтман, се изследва деликатно от регулаторните органи в няколко страни, които се притесняват за отбраната на персоналните данни.     

През март Испания , а по-късно и Португалия стопираха активността на " Уърлдкойн ", до момента в който трае следствието.

В днешна Аржентина обаче при инфлация от 211 % през 2023 година и строги икономии под ръководството на ултралиберала Хавиер Милей през 2024 година " Уърлдкойн " е шлагер. От началото на годината 500 000 души или 15 на 100 от общо 3 милиона души по целия свят, които са " дали " ириса си, са били аржентинци, съгласно януарските данни на компанията.

" За доста хора нещата вървят доста зле, те към този момент не могат да се оправят с една заплата, ето за какво вършат сходни неща ", сподели Мириам Мареро, 42-годишна касиерка, акцентирайки кълбото, което ще сканира ириса й. Тя също го прави за пари, в тази ситуация, с цел да подаде ръка на другар. 

Компанията твърди, че " сигурността и конфиденциалността са цели и " кълбото " разполага със " постоянни функционалности за сигурност ", които да попречат на кражба, имитация  или пиратство. 

Тиаго Сада, продуктов управител на " Инструменти за човещина ", калифорнийският холдинг, който стои зад " Уърлдкойн ", акцентира пред Агенция Франс Прес, че има " отворен разговор с регулаторните органи във всяка страна, както във връзка с финансовия аспект, по този начин и на конфиденциалността ".

Текущите следствия, целящи да ревизират дали се извършват поетите задължения, са " безусловно естествени ", съобщи той. Като това, което организира Аржентинската организация за бистрота и отбрана на данните (АAIP).

Остава фактът, че биометричен знак като ириса, уникален за всеки човек, е " ултра сензитивен ", упорства Наталия Суасо, анализатор и цифров съветник към организация " Салта ахенсия " (Salta Agencia).

" Не мисля, че хората не схващат последствията, само че мнозина от тях го вършат за пари ", в една страна, в която минималната заплата е към 220 $. " Има също и концепция за магия, генерирана от сферата, любознание ", добави тя.

За " Портекос " ( " пристанищните хора ", както са известни жителите на Буенос Айрес - бел.ред.), които са увековечили ириса си, остават редица въпроси: " Ирисът е нещо само по рода си, не знам кой държи тези данни и това леко ме безпокои ", споделя Улисес Ерера, 20-годишен студент. Той също не би го направил, в случай че нямаше незабавна финансова нужда. 

Много аржентинци, изпаднали в усложнение, обаче не отдават изключително значение на този аспект. " От години давам персоналните си данни на редица компании. Сега най-малко ми дават пари ". подиграва се Федерико Мастронарди, 33-годишен музикант без пукната пара в джоба.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР