Няколко дни след заразяването с SARS-CoV-2 здрава тийнейджърка внезапно получава

...
Няколко дни след заразяването с SARS-CoV-2 здрава тийнейджърка внезапно получава
Коментари Харесай

Първи документиран случай на парализирани гласни струни при тийнейджър след COVID-19

Няколко дни след заразяването с SARS-CoV-2 здрава тийнейджърка ненадейно получава проблеми с дишането. Изглежда, че COVID-19 е парализирал гласните ѝ струни.

Момичето се нуждаело от хирургическа трахеостома - отвор в трахеята под гласовата кутия - с цел да поддържа дишането си повече от година. Според нов отчет за случая, въздействието на Коронавирус върху нервната система може да аргументи парализа на гласните струни в редки случаи.

Авторите настояват, че това е първият случай на парализа на гласните струни при младеж след диагностициране на COVID-19, макар че има известия за положението при възрастни.

" Вирусът има известни неврологични затруднения, в това число главоболие, припадъци и периферна невропатия ", пишат отоларинголозите Даниел Лароу и Кристофър Хартник от Mass Eye and Ear в Harvard Medical School.

" Настоящият случай разкрива, че парализата на гласните струни може да бъде спомагателна невропатична последица от вируса. "

Тринадесет дни след позитивния тест за SARS-CoV-2 15-годишното момиче се явява в незабавното поделение на болничното заведение. Първоначалните ѝ признаци, включващи конгестия, тресчица и отмалялост, се усъвършенстват след пет дни. Но девет дни след позитивния тест тя ненадейно оповестява за проблеми с дишането, изключително когато е дейна.

Лекарите от незабавното поделение означават, че дишането ѝ е учестено и шумно при поемане, което демонстрира усложнен въздушен поток, макар че равнищата на О2 са естествени. Тестовете за SARS-CoV-2 и други респираторни инфекции са негативни.

На пациентката, която имала анамнеза за астма и тревога, били дадени стероиди и бронходилататори при подозрение за астматичен припадък, само че това не помогнало.

Отоларинголозите преглеждат гласните ѝ струни и диагностицират парадоксално придвижване на гласните гънки (PVFM), при което гласните струни се затварят, вместо да се отварят, до момента в който човек диша. Тя стартира логопедична терапия за лекуване на това несъзнателно затваряне, само че признаците ѝ не се усъвършенстват и излиза наяве, че не дават отговор на типичните признаци на PVFM.

Тя траяла да има проблеми с дишането и се появили нови проблеми като затруднено преглъщане, уязвимост от едната страна, изтръпване и мравучкане и несигурно вървене, по тази причина момичето било признато в педиатрична болница за обширен обзор.

Отоларинголозите още веднъж прегледали гласните ѝ струни и този път диагностицирали двустранна парализа на гласните струни, което всъщност значи, че и двете ѝ гласни струни не могат да се движат. Но те към момента не можели да открият повода за парализата.

Резултатите от редица проби изключват инфекции и неврологични болести. Сканирането на мозъка и гръбначния дирек не посочило явни проблеми, които биха могли да бъдат свързани със признаците ѝ, както и тестванията за преглъщане.

Въз основа на резултатите лекарите заключават, че предходната зараза с COVID-19 е отслабила гласните струни на тийнейджърката и може да е причина за изтръпване и уязвимост от едната ѝ страна.

Инжектирането на ботулинов токсин в мускулите на гърлото - способ, който е посочил резултатност при лекуването на някои патологии на гърлото при деца - е било несполучливо за облекчение на проблемите с дишането.

В последна сметка на момичето е направена интервенция за трахеостомия, при която се прави дребен отвор в трахеята (дихателната тръба), с цел да се подкрепи дишането. И най-после дишането ѝ се подобрило.

Слабостта, мравучкането и изтръпването се подобрили с течение на времето, което повишило вероятността те да са свързани с прекарана зараза с COVID-19.

Медицинският екип на няколко пъти опитва да ревизира дали тя може да диша без трахеостомата, само че едвам на 15-ия месец след слагането ѝ съумява да я в профил безвредно.

" Тя имаше абитуриентски бал година и четвърт преди датата, на която загуби функционалността си, и ми сподели, че няма да отиде на бала с сложена трахеостома ", споделя Хартник.

" Решихме да се намесим, с цел да може тя да приключи гимназия и да отиде на бала си без трахеостома, което тя и направи. "

Докладът за случая е оповестен в Pediatrics.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР