Няколко дни подред направих срещи с всички кредитори на болницата

...
Няколко дни подред направих срещи с всички кредитори на болницата
Коментари Харесай

Ананиев: След разговори с кредитори на ловешката болница, блокираните средства спаднаха от 800 хил.лв. на 80 хил.лв.


„ Няколко дни поред направих срещи с всички кредитори на болничното заведение в Ловеч, която има огромни задължения, с цел да ги помоля да смъкват до най-малък размер блокираните им средства от 800 хил.лв. по сметките. След диалозите те станаха единствено 80 хил.лв., което значи, че като получат парите си от НЗОК те ще се разплатят за 80 хил.лв. с кредиторите. А с останалата част ще могат да си платят заплатите за месец септември и да закупят О2, съществени материали и лекарства, нужни за работата им ”.

Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев след съвещанието на Министерски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Втората, по-важна стъпка - създали сме проект за излекуване и преструктуриране на болничното заведение, който стартира да работи от през днешния ден и се надяваме в границите на 3 месеца болничното заведение да може да бъде ефикасна, продължи той. През тези 3 месеца сме се разбрали с кредиторите схемата за този месец да се ползва и през идващите, през които се надявам да приключим проекта за преструктуриране, разясни Ананиев.

Същото се отнася и за лечебните заведения с 50% и повече държавно присъединяване, изключително тези в най-тежко положение в Ловеч, Видин, Стара Загора, Бургас, както и за другите, продължи министърът. Провеждаме договаряния с кредиторите по график, договаряме се в границите на периода и за изискванията, с цел да създадем преструктуриране на лечебните заведения. Ако кредиторите на врачанската болница постъпят по този начин почтено, както реагираха кредиторите на ловешката болница, ние ще имаме опция в границите на този тримесечен интервал да я създадем ефикасна, удостовери министърът.

В началото на изказването си Ананиев заяви, че през днешния ден Министерски съвет е приел проектозакон за смяна в закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. В него се преглеждат ремонти, свързани с европейски наставления, на по-важна е частта за ограниченията, които ще се подхващат за наблюдаване на лекарствените артикули в позитивния лекарствен лист и евентуално- при дефицит или липса- тяхното ограничение за експорт. Създава се експертен съвет към ИАЛ, който създава два списъка- единият е за тези медикаменти, за които краткотрайно може да се направи ограничаване за експорт при определяне на дефицит, а другия- за лекарствени артикули, които в границите на предходните 3 месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят лекарствени артикули отвън страната. Регламентиран е и реда за определяне на липса на медикаменти, при които ИАЛ може да издаде възбрана или ограничение на износа им, уточни Ананиев. Това ще се случи тогава, когато в границите на един месец търговец на едро отхвърля по едно и също време на 5 аптеки снабдяването с обещано лекарство. Конкретния механизъм, ред и условия ще се решат с разпоредба, която ще издаде в границите на три месеца министърът на опазването на здравето, акцентира той. Кога търговецът на едро може да изнесе медикаменти, попаднали в този списък- отговорът е, че това ще стане тогава, когато той е направил в границите на 5 дни своето съобщение пред ИАЛ и не е получил възбрана от нея. За първи път ще се сътвори осведомителна система, въз основата на която ще се следи и следи придвижването на лекарствените артикули от този лист. Тя ще следи медикаментите от влизането им на територията на България, през търговеца на едро и дребно, ще включим и аптеките в лечебните заведения. Тези данни ще ги съпоставим с ресурса, който е изплатила Здравната каса посредством реинбурсиране- цялостно или отчасти. Така ще разберем къде се явява неналичието на съответния лекарствен артикул, с цел да можем да проследим тези медикаменти, които са поискани за лекуване на жителите, само че не са употребявани и отклонени за така наречен успореден експорт, сподели Ананиев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР