Няколко десетки граждани от над 130 хилядите членове на групата

...
Няколко десетки граждани от над 130 хилядите членове на групата
Коментари Харесай

Десетки родители протестираха срещу Стратегията за детето 2019-2030

Няколко десетки жители от над 130 хилядите членове на групата " Не на тактиката за детето 2019-2030 " организираха следващия си митинг против законодателни промени, свързани със закрилата на детето, които влизат в действие от 1-ви януари следващата година.

Шествието потегли от Националния замък на културата в София и мина около посолствата на Италия и Холандия, поради случаите на две българчета, настанени в приемни фамилии в тези страни при живи биологични родители. Мотото на митинга беше " У дома е най-добре ", а участниците призоваваха жителите по улиците да се причислят към тях.

Участниците в митинга " У дома е най-добре " скандираха " Върнете Атила " и " Върнете София " - в поддръжка фамилиите на момиче и на момче, настанени по разнообразни аргументи в приемни фамилии в Италия и Холандия. Карина Захариева, която бе част от митинга, изясни, че обществените системи на тези страни се взимат като модел и се придвижват у нас. Тя уточни някои съответни промени, заложени в българското законодателство и влизащи в действие от следващата година, които ще разделят деца от техните биологични родители.

В рамките на 24 часа се изземва детето, изяснява тя и добавя, че " всеки комшия, който не ме харесва и да се обади на обществените и да каже, че това семейство има дете, което се тормози. Взимат детето, а чак след един месец имате право да се борите да го вземете назад ".

Цитираните от Карина Захариева текстове в закона за протекция на детето плануват, че при сигнал за дете в риск, до 24 часа би трябвало да бъде направена оценка на този сигнал, като при потвърждаване на информацията, че има риск, обществените привикват екип с присъединяване на полицията, прокуратурата и общината, и се приготвя проект за деяние за отбрана на детето. Когато се откри принуждение над дете в неговия дом, то може да бъде предпазено посредством настаняване отвън фамилията, което става със правосъдно решение.

Друг стеснителен съгласно Карина Захариева текст е оценката на родителския потенциал, заложена в наредбата за попречване изоставянето на деца. Методологията ще се прави от обществени служащи.

" Какво значи оценка на родителския потенциал? Ти можеш да си прелестен родител, само че да нямаш пари. Ще дадат детето в приемно семейство против 1000 лв. на месец? ", пита Захариева.

Според измененията в цитираната разпоредба при сигнал за риск от занемаряване на дете, общественият служащ ще прави изследване и ще дава умозаключение за откритите опасности и нужните ограничения за предварителна защита на изоставянето. Вече настоящ е текстът, съгласно който след отпадане на риска детето се следи за интервал от 6 месеца, и в случай че има нов риск, се подхващат ограничения за протекция по Закона за протекция на детето. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР