Няколко бележки за гласувания законопроект за изменение на Закона за

...
Няколко бележки за гласувания законопроект за изменение на Закона за
Коментари Харесай

Манол Пейков смазан, че Бойко се обърна за интимната връзка. 10 депутати от ГЕРБ в последния момент решили да…

„ Няколко бележки за гласувания законопроект за изменение на Закона за домашното принуждение и новоприетата формулировка за интимно общуване – просто с цел да сме на една вълна.

 

Във връзка с прословутите 60 дни, включени в дефиницията: първичното предложение на ППДБ е било (осведомих се подробно) за „ трайно общуване “, без да се дефинира съответен период. При предварителната полемика останалите вносители са възразили, че е прекомерно неразбираемо.  Финалното определение за 60 дни е по предложение на сътрудниците от ГЕРБ.

 

По отношение на определението „ цялост от отношения… сред две лица “, променено след това на „ лица от мъжки и женски пол “: това беше главният фокус на траялите с е д е м часа разногласия и полемики през днешния ден.
Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ дъвкаха съвсем до погнуса тезата, че „ същинската цел “ на законопроекта в действителност била, видите ли, не отбраната на засегнатите от домашното принуждение, ами легитимирането („ узаконяването “, както множеството от тях се показаха – като че ли сега е забранено) на хомосексуалното общуване.

 

Изказах се  д в а  пъти от трибуната, с цел да разясня (възможно най-градивно и на наличен и включващ език) за какво по-широката и всеобхватна формулировка е значима – и че нашата роля като депутати е да вземаме поради съществуващите действителности, а не някакви въобразени такива. (Надявам се някой да качи изявленията ми в нета, и на мен самия ще ми е любопитно да ги виждам като непряк наблюдаващ.)

Първото гласоподаване на препоръчаното в последна сметка (от народен представител на Българска социалистическа партия, мисля) „ разяснение “, съгласно което лицата би трябвало да са не какви да е, ами точно „ от мъжки и женски пол “, не мина за напълно малко – 98 бяха „ за “, 100 – „ срещу “ или „ въздържал се “.

 

Беше поискано неотложно прегласуване (всеки народен представител има право на това) и след малко „ окуражително “ изявление на народен представител от Българска социалистическа партия вотът внезапно се обърна – 110 бяха „ за “, 89 „ срещу “, двама – „ въздържал се “.

Анализът по групи демонстрира, че десетина от депутатите на ГЕРБ са трансформирали вота си (за броени минути, без да е имало отмора или излизане от залата) от „ срещу “ на „ за “.

 

Макар да съм същински тъжен от това ненадейно крушение, персонално аз нямам съответно и еднопосочно пояснение за случилото се.

Иначе самият законопроект – в новия си тип, с добавеното разяснение за пола на лицата – в последна сметка беше гласуван с огромно болшинство.

Това е. Коментарите оставям на вас. (Моля ви, гледайте да са малко по-градивни, тъй като особено през днешния ден нямам душа за повече хейт.) “

 

Манол Пейков

 

pik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР