Някои възприемат съдебната реформа като персонална, но има проблеми, за

...
Някои възприемат съдебната реформа като персонална, но има проблеми, за
Коментари Харесай

Иван Гешев: Не може да ремонтираш АЕЦ Козлодуй, ако не разбираш от физика

" Някои възприемат правосъдната промяна като лична, само че има проблеми, за които би трябвало да се питат експертите. Трябва сериозна подготовка и обмисляне ", сподели основният прокурор Иван Гешев пред възпитаници от Второ СУ " Проф. Никола Маринов " в Търговище и обясни до какво води неналичието на подготвеност: " Все едно да тръгнеш да ремонтираш АЕЦ " Козлодуй ", без да разбираш от физика ", осведоми Асоциацията на прокурорите.

" Борбата с престъпността е отговорност на доста институции в другите управляващи, част от които е и прокуратурата. Няма по какъв начин, в случай че тези институции водят война, да чакаме добър краен резултат. Преследваме ли общия интерес, всеки един от нас ще живее по-добре ", добави той.

Иван Гешев приказва пред близо 80 младежи от 12-и клас, които интензивно му задаваха въпроси за работата на прокуратурата. Срещата се организира в границите на самодейността " Правосъдие в бъдещето - прокурори и възпитаници приказват за право ", проведена от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите (КСБ). В открития урок участваха още представителят на основния прокурор Сийка Милева, зам.-окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров, Николай Николов, завеждащ следствен отдел към ОП-Търговище, Мила Стайкова, областен прокурор на Търговище.

Главният прокурор изясни на младежите по какъв начин могат да подават сигнали за осъществено закононарушение и им описа за срещи с потърпевши от закононарушения, с висши магистрати от европейски страни, както и за компликациите в работата по каузи при остаряло законодателство и Наказателен кодекс от 1968 година, когато доста от " модерните " закононарушения в наши дни, въобще не са съществували.

В отговор на въпрос от ученичка - за какво не се лишават колите на използвали алкохол и опиати, предизвикали произшествия, основният прокурор отговори, че настоящият закон не разрешава това. Той напомни експертните оферти на прокуратурата отпреди две години и половина, импортирани в Народното събрание, за промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

Иван Гешев уточни още, че задачата на срещите му с учениците е те да научат повече за правата си. " Ако не познавате правата си, няма да можете да ги отбраните и в последна сметка да постигнете резултатите, които очаквате за бъдещето си и за специалността, в която желаете да се реализирате ". Главният прокурор посъветва бъдещите зрелостници да образуват персоналните си преценки на първо място по делата на хората.

Районният прокурор на Търговище Мила Стайкова изясни какво съставлява прокуратурата като институция, част от правосъдната власт. Разяснено бе по какъв начин се образуват делата и с кои закони работят магистратите. " Работата на прокурора е по този начин структурирана, че той се подчинява само и единствено на закона. Това е спокойствието и увереността на всеки магистрат, работейки на страната на положителното, че има постоянно поддръжката на закона ", сподели Стайкова. Тя изясни и в кои случаи потърпевшият може да бъде и обвинител наред с прокурора, т.е. да бъде " частен обвинител " в процеса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР