Някои собственици на видеокарти от серията GeForce RTX 30 на

...
Някои собственици на видеокарти от серията GeForce RTX 30 на
Коментари Харесай

Собствениците на GeForce RTX 30 се натъкнаха на образуващи се пукнатини в графичните карти, но не всички са засегнати

Някои притежатели на видеокарти от серията GeForce RTX 30 на Gigabyte се сблъскаха с проблем, който се показва в спукана печатната платка на някои видеокарти на мястото на фиксатора, който държи ускорителя в PCIe слота. От по-ранни известия знаем, че производителят не признава такива случаи като гаранция, защото става дума за механична щета на видеокартата и тук е мъчно да се потвърди, че притежателят на картата е употребявал цялостното комплектно съоръжение с цел да избегне увисване.

Потребителят на Twitter, 0xcats, който има опит в проектирането на печатни платки, показа мнението си по отношение на този проблем и евентуалната причина за него. Отзивите на потребителя, както и фотосите, удостоверяват, че платките на видеокартите се напукват на мястото на PCIe фиксатора. Тъй като актуалните видеокарти стават все по-големи и по-тежки с всяко потомство, тази област на печатната платка, след слагане на видеокартата в PCIe x16 слота, е подложена на доста натоварване под тежестта на ускорителя. Това обаче е единствено част от казуса. Според 0xcats, главната причина може да е градивен минус в печатните платки на видеокартите Gigabyte.

Както показва 0xcats, Gigabyte са избрали да създадат печатните платки на своите графични карти с по-висок изрез за PCIe фиксатора, като дейно трансформират тази дребна част от платката във второстепенна точка за прегъване. На фотографията по-долу експертът е отбелязал зоната на най-голяма дисторция, която обгръща региона на отвора за монтаж на детайла за закрепване на охладителната система към печатната платка. Тук няма никакво признание, съгласно 0xcats, защото това е добре документиран проблем, за който разработчиците на печатни платки знаят от години.

Защо инженерите на Gigabyte взеха решение да създадат изреза за PCIe фиксатора по-голям от общоприетия е въпрос, който би трябвало да откри отговор. Според 0xcats, производителят може да е подхванал тази стъпка, тъй като е предположил, че стабилността на структурата може да бъде обезщетена от по-високите ключалки на PCIe слота на актуалните дънни платки. Всички предоставени от потребителя фотоси на спукани платки имат едно общо нещо: появяват се пукнатини в региона на монтажния отвор към охладителната система на видеокартата, която дава отговор за охлаждането на паметта и закрепването на задната притискаща плоча на GPU. Според 0xcats това е резултат от пресилване на най-тясната част на печатната платка.

Печатните платки са направени от голям брой пластове, всеки от които съдържа писти за предаване на сигнали сред обособените съставни елементи на видеокартата. Дори леко прегъване на печатната платка може да счупи тези писти. Според 0xcats, печатните платки имат няколко евентуални области на строшаване. Основните са в зоната на GPU, както и монтажните отвори на охладителната система. Колкото по-далеч от монтажните отвори е разпределено тежестта на ускорителя, толкоз по-голяма е вероятността от прегъване.

Розовата линия акцентира зоната на най-вероятното прегъване на видеокартата. Синьото демонстрира високия изрез на PCIe фиксатора

За да позволи казуса с пукането на печатната платка, 0xcats излезе с няколко хрумвания. Първо, от зоната на PCIe фиксатора би трябвало да бъдат отстранени всички сериозно значими писти за предаване на сигнали. Необходимо е още до най-малко да се сведе прореза на самия фиксатор, с цел да се усили опорната повърхност и да се подсилят всички пластове от региона на печатната платка към самия фиксатор.

Много модерни видеокарти се доставят с комплектни поставки, предопределени да предотвратят увисването на ускорителя. Според 0xcats тези допълнения не са толкоз ефикасни, колкото специфичните скоби, които бяха инсталирани в задната част на огромните модели видеокарти преди няколко генерации и използваха детайли от компютърната кутия като опорна точка, което гарантираше по-сигурно фиксиране на видеокартата.

Между другото, същият Gigabyte неотдавна пусна актуализирания модел GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G, който идва с цялостен държач на видеокартата от нов формат.

За разлика от други държачи, които нормално се инсталират в долните разширителни слотове на корпуса под видеокартата или са направени във тип на стойки, държачът на GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G е прикован към отворите на дънната платка.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР