Някои са чували историята на Колийн Стан – младата жена,

...
Някои са чували историята на Колийн Стан – младата жена,
Коментари Харесай

Мъченията и убийството на 19-годишната Мари Спанхейк

Някои са чували историята на Колийн Стан – младата жена, отвлечена в Калифорния през 1977 година и държана в кутия от своите похитители в продължение на 7 години. Но мнозина подозират, че похитителите на Стан преди този момент са отвлекли и умъртвили друга млада жена – 19-годишната Мари Елизабет Спанхейк (на снимката).

Спанхейк, която изчезва през 1976 година, годината преди отвличането на Стан, остава в неопределеност и до през днешния ден. Но има безапелационни доказателства, че тя също е била отвлечена от Камерън и Джанис Хукър.

Като за начало Стан си спомня, че е видяла фотография на друга млада жена в дома на семейство Хукър, а самата Джанис по-късно признава пред полицията, че тя и брачният партньор й в действителност са отвлекли още един човек – тя твърди, че в персоналната карта на този човек написа името Мари Елизабет Спанхейк.

Засега обаче Спанхейк остава изчезнало лице и ориста й е незнайна.

Родена на 20 юни 1956 година, Мари Елизабет Спанхейк е на 19 години, когато се реалокира от Кливланд, Охайо, в Чико, Калифорния, с цел да бъде с годеника си Джон Барут. Около месец тя живее умерено в новия град – намира си работа като модел в магазин за фотоапарати и се настанява в жилището, който споделя с Джон.

Но всичко се трансформира на 31 януари 1976 година когато двамата се скарват, до момента в който са на пазар. Вбесена, Мари взема решение да се прибере пешком – макар че към момента не познава града.

Два дни по-късно, когато тя към момента не се е появил в жилището им, Барут подава сигнал за липсващ човек. Въпреки че са се скарали, той споделя на полицията, че се тормози, тъй като годеницата му не е взела нищо от движимостите си, в това число облеклата, куфарите и даже четката си за зъби.

Полицията за малко счита Барут за обвинен в изгубването. Един човек им споделя, че Спанхейк е желала да напусне връзката, а майка й споделя, че мъжът се е занимавал с опиати. Но Барут отхвърля да я е наранявал и е освободен като обвинен, откакто минава тест с полиграф.

С течение на времето мистерията към ориста на Мари се задълбочава. Никой не е имал визия какво може да й се е случило – най-малко до 1984 година, когато жена на име Джанис Хукър отива в полицията с ужасяваща история.

 YouTube

Колийн Стан

През ноември 1984 година жена на име Джанис Хукър отива в полицията и споделя, че желае да съобщи брачна половинка си Камерън.

Тя се е срещнала с Камерън, когато е била на 16 години през 1973 година и се е омъжила за него две години по-късно. Но той има полов афинитет към връзването, което Джанис пък не харесва и по тази причина се съгласява той да „ придобие момиче, което не може да каже „ не “, с цел да реализира фантазиите си “.

Хукър изяснява, че до август 1984 година са имали пленница на име Колийн Стан, която са отвлекли, до момента в който е пътувала на стоп през 1977 година В продължение на 7 години Камерън е държал Стан в кутия, сходна на ковчег до 23 часа дневно ден, изкарвайки я от време на време, с цел да я изнасили и да я подложи на изтезания като бичуване, изгаряне и електрошок.

Въпреки че Джанис бе помогнала на Камерън при отвличането на Стан, тя в последна сметка оказва помощ и на тяхната пленница и да избяга. След което отива в полицията, тъй като се опасява, че брачният партньор й ще нарани нея и децата.

„ Никога не съм се чувствала задоволително сигурна да извърша проекти си за бягство, до момента в който брачната половинка му не пристигна при мен и не сподели: „ Трябва да се махаме отсам “, споделя самата Стан по-късно.

Но и Стан, и Джанис споделят на полицията и нещо друго – че Колийн не е бил единствената пленница на Джанис и Камерън.

Както споделя Джанис Хукър, тя и брачният партньор й отвличат Мари Елизабет Спанхейк на 31 януари 1976 година, до момента в който се прибира към у дома след кавгата с приятеля си. Двойката й предлага транспорт, само че когато Джанис отваря вратата, с цел да пусне Спанхейк да излезе, Камерън я сграбчва и я дърпа назад в колата.

Джанис споделя на полицията, че Камерън закрепя особено направена кутия върху главата на Спанхейк, която затруднява придвижването или визията. Те се прибират у дома, където Джанис твърди, че се пробва да утеши истеричната Спанхейк, като й дава обещание, че Камерън няма да я нарани.

Но това е неистина.

Същата нощ Камерън води Спанхейк в мазето я завързва за китките с въже, висящо от тавана. Когато тя не стопира да крещи, той прерязва гласните й струни.

Неспособна да приказва, Спанхейк съумява по някакъв метод да убеди Камерън да й даде химикал и хартия и да я развърже за задоволително дълго, с цел да напише записка, която гласи: „ Ще ти дам всичко, което искаш, в случай че ме пуснеш. “ Но Камерън няма никакво желание да я пуска. Джанис споделя на полицията, че той я прострелва два пъти в корема с револвер и я удушава до гибел.

След това тя му оказва помощ да увие тялото в одеяло. Те поставят натрупа й в колата си, излизат от града и я погребват покрай националния парк Ласен. По-късно Джанис споделя, че знае името на Спанхейк, тъй като го е видяла в персоналната й карта.

Малко над година по-късно, откакто Джанис и Хукър отвличат Стан през май 1977 година, новата им жертва вижда фотография на друга жена.

Снимката е „ нещо като фотография за паспорт “, споделя Стан. „ Всеки път, когато излизах и влизха в кутията, виждах този лик. “

Мари Елизабет Спанхейк ли бе тази жена? Въпреки че следователите в никакъв случай не съумяват да намерят тялото й – и Джанис Хукър в никакъв случай не е упрекната в закононарушения заради съдействието си с полицията – някои са сигурни, че Спанхейк е първата жертва на фамилията.

Сериал на Netflix по случая преглежда освен изгубването на Спанхейк, само че описват и за притеснителните сънища на дамата, която се реалокира в жилището на Спанхейк в Чико през 2000 година Тя твърди, че домът е населяван от духове и че сънува сънища с финални моменти на 19-годишното момиче.

Официално обаче Мари Елизабет Спанхейк остава изчезнала, а не жертва на ликвидиране. Въпреки показанията на Колийн Стан и Джанис Хукър, нейната орис остава незнайна.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР